Ads Top

'Fraudecontrole van banken schiet door'

Uit het niets blokkeert je bank per direct je bankrekening. Je wordt verdacht van fraude. Je kunt niet meer bij je geld en kunt niets meer betalen. Je wordt behandeld als crimineel, maar je hebt helemaal niets verkeerds gedaan. Radar sprak twee consumenten die onterecht gezien worden als fraudeur en de dupe zijn van strenge bankcontroles.

Strafrechtadvocaat Bob Kaarls geeft in de Radar-studio een verklaring waarom banken snel ingrijpen. 'We zien dat banken onder een vergrootglas liggen van justitie. Ze waren in het verleden onvoldoende alert op de bestrijding van witwassen, fraude en terrorisme. Daar zijn ook forse boetes voor uitgedeeld.'

Hierdoor zijn banken de afgelopen maanden veel alerter geworden. Mensen moeten van hun bank allerlei extra vragen beantwoorden zoals de herkomst van het geld en hun vermogen. De bank moet precies weten wie zijn klanten zijn. En al deze klantdossiers moeten op orde zijn. Dat was bij ABN AMRO niet het geval en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de bank. 

 

ABN laat weten dat het alleen rekeningen blokkeert als men concrete aanwijzingen heeft dat er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld dat er fraude wordt gepleegd met de rekening. Dat kan zijn door een signaal van de politie, een signaal van een andere bank of van onze eigen systeem. 


 


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.