Ads Top

Pool richtte Amsterdamse nep-bank op

De verkoop van niet bestaande vliegtuigen of chartervluchten. De oprichting van een nep-bank en daarmee miljoenen ophalen. Volgens het OM draaide een 32-jarige Pool er zijn hand niet voor om. Afgelopen week stond hij voor de Haagse rechtbank en hoorde hij vijf jaar cel tegen zich eisen.

De verdachte was bezig zich in Nederland te vestigen. Hij had voor een jaar een kapitale villa aan het water in Zwammerdam gehuurd en vooruit betaald. Maar toen hij zich wilde inschrijven bij de gemeente Alphen aan den Rijn liep het mis. De baliemedewerkster had een cursus vervalste identiteitspapieren gevolgd en herkende zijn Litouwse paspoort als namaak.

De man werd ter plekke aangehouden. Hij bleek ook nog een vervalst Italiaans rijbewijs en een vervalste Litouwse identiteitskaart bij zich te hebben. De politiemensen besloten daarop om een kijkje te nemen in zijn villa. Daar troffen zij verschillende stempels aan voor het namaken van documenten, allerlei vervalste papieren en promotiemateriaal van een onbekende vliegtuigmaatschappij.

Verder onderzoek leerde dat de huur van 62.000 euro door hem betaald was vanaf een Tsjechische rekening van Custos Trust Sro. In Nederland had hij inmiddels als filiaal Custos Trust BV opgericht in Amsterdam. Wie contact opnam met een van de vele accountmanagers van deze ‘bank’, kwam per e-mail of telefoon vermoedelijk altijd bij verdachte zelf uit.

Op de Tsjechische rekening hadden de Tsjechische autoriteiten kort beslag gelegd omdat zij de herkomst van de 4,1 miljoen die hierop stond, niet vertrouwden. En terecht. Want Custos wierf klanten met teksten als: “All wealth that is handled by Custos is protected and kept secret from government and tax agencies of all sorts”. Op verzoek van Nederland werd er opnieuw beslag gelegd op de rekening.

De speurtocht naar de herkomst van de 4,1 miljoen bracht een bijna onuitwarbare kluwen van tussenpersonen, brievenbusfirma’s en agentschappen aan het licht in Tsjechië, Cyprus, Ierland en Liechtenstein. Uiteindelijk bleek 4 miljoen te kunnen worden teruggebracht op de Slowaakse eigenaar van een beveiligingsbedrijf. Het gaat om een onderneming die uitgebreid in het nieuws is geweest omdat de vermoorde journalist Kuciak er onderzoek naar deed.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.