Ads Top

Spaarder levert 2,3 miljard in door inflatie

Nederlandse spaarders zagen in 2013 het spaargeld op hun vrij opneembare spaarrekeningen 2,3 miljard euro minder waard worden. Dit blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Door de hoge inflatie en lage spaarrente, leden spaarders gemiddeld 0,82 procent verlies op hun spaargeld. “Dit verlies is meer dan drie keer zo hoog als een jaar eerder”, voegt Amanda Bulthuis van Geld.nl toe. In 2012 leverde de spaarder namelijk nog 0,26 procent in op het spaargeld op een vrij opneembare spaarrekening.
Dat spaarders hun geld zoveel minder waard zagen worden dan een jaar eerder kwam vooral doordat de rentetarieven in 2013 hard daalden. Ondanks dat de gemiddelde inflatie met 2,5 procent gelijk bleef aan die van 2012, daalden de spaarrentes het afgelopen jaar met bijna een half procentpunt. Eind 2012 bedroeg de gemiddelde spaarrente nog 2 procent. Daar was in december 2013 nog maar 1,52 procent van over.
Behalve de dalende spaarrente zorgt ook het feit dat er in 2013 meer is gespaard ervoor dat de inflatie een grote hap uit de waarde van de spaarpot nam. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat alle Nederlandse huishoudens samen ruim 281 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen hadden staan. In 2012 was dit nog ongeveer 266 miljard euro.
Bij wie meer vermogen heeft dan de heffingsvrij grens van 21.139 euro, pleegt naast de inflatie ook de Belastingdienst een grote aanslag op het spaargeld. De fiscus veronderstelt dat je 4 procent rendement maakt op je vermogen, waarover je weer 30 procent belasting betaalt. Dit komt dus neer op 1,2 procent belasting op je totale vermogen. “Maar omdat de daadwerkelijke spaarrentes bij grootbanken schommelen rond de 1,2 procent, betaal je over het belastbare deel van je spaargeld soms je volledige rendement aan de Belastingdienst. Zou je hier ook nog de waardevermindering door de inflatie bij optellen, dan kost sparen je dus momenteel echt geld”, stelt Bulthuis.
Er is nog wel een beetje hoop voor de spaarder. De inflatie is sinds september hard gedaald en bedroeg in januari 2014 nog maar 1,4 procent. Omdat de gemiddelde spaarrente in januari 1,47 procent bedroeg, heeft de spaarder die maand dus 0,07 procent verdiend op zijn of haar spaargeld. “Dat is nog geen steeds geen vetpot, maar het is wel een mooi breekpunt”, aldus Bulthuis. Daarnaast verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de inflatie in 2014 verder zal dalen naar 1 procent, waardoor je als spaarder nog meer kunt overhouden aan je spaargeld.
Spaarders die slim gebruik willen maken van de dalende inflatie doen er verstandig aan te kiezen voor een spaarrekening met een stabiele hoge rente. Spaarbanken die stabiel in de top van de renteoverzichten staan, zijn Argenta, Nationale Nederlanden en MoneYou. Argenta en Nationale Nederlanden bieden op dit moment 1,75 procent rente op een vrij opneembare spaarrekening. MoneYou biedt 1,7 procent.
Een kortlopend deposito, van niet langer dan een jaar, is ook het overwegen waard. LeasePlan Bank biedt met 2,15 procent op dit moment de hoogste rente op een 1-jaarsdeposito. “Omdat de spaarrente in 2014 waarschijnlijk nog verder daalt, is nu vastzetten een goede optie”, stelt Bulthuis. “Je hebt dan nu al een rente die 0,75 procent hoger ligt dan de inflatie en als de voorspelling van DNB uitkomt, loopt het verschil zelfs op tot 1,15 procent.” Een langere looptijd dan 1 of 2 jaar raadt Bulthuis echter niet aan, omdat de spaarrente de komende jaren wellicht weer gaat stijgen. Als je geld dan vaststaat, kun je niet van deze rentestijging profiteren.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.