Ads Top

SEPA bespaart 22 miljard en maakt 227 miljard aan liquiditeit vrij

SEPA leidt in potentie tot een besparing van 21,9 miljard euro en het schrappen van 9 miljoen bankrekeningen in de Europese Unie. Daarnaast kan SEPA 227 miljard euro aan liquiditeit en kredietfaciliteiten vrijmaken. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een economische analyse van SEPA die PwC in opdracht van de Europese Commissie heeft uitgevoerd.
Vanaf 1 februari zijn standaard binnenlandse betaalproducten, zoals overschrijving en incasso, in heel Europa vervangen door producten die voldoen aan de regels voor SEPA, de Single Euro Payments Area. Hierdoor ontstaat één grote en geïntegreerde markt voor betalingen in Europa.
Een geïntegreerde markt voor betalingen biedt vooral kansen voor bedrijven. Van de 21,9 miljard euro aan potentiële besparingen neemt het bedrijfsleven 16,1 miljard voor zijn rekening. Bedrijven kunnen niet alleen besparen op transactiekosten, maar ook op hun operationele kosten. Zij hoeven niet meer per Europees land een aparte rekening aan te houden. De grotere betaalmarkt maakt het bovendien mogelijk efficiënter gebruik te maken van beschikbare liquiditeit. Volgens het onderzoek kan er 227 miljard euro aan liquiditeit en kredietfaciliteiten vrijkomen. Daarnaast maakt de standaardisatie bedrijven flexibeler ten aanzien van hun bankkeuze. De bancaire sector kan het verlies aan transactie- en rekening-gerelateerde inkomsten meer dan compenseren met lagere operationele en externe clearingkosten.
PwC gaat bij haar onderzoekaannames uit van een situatie waarin SEPA volledig is omarmd. "Na jaren investeren, is de nieuwe SEPA-infrastructuur daadwerkelijk in gebruik genomen", zegt treasury-expert Bas Rebel van PwC. "Of SEPA ook werkelijk de belofte waarmaakt, hebben bedrijven en banken nu voor een groot deel in eigen hand. De politiek kan hieraan wel bijdragen door verdergaande standaardisatie af te dwingen."
Volgens het onderzoek profiteert niet iedereen in gelijke mate van harmonisatie van het betalingsverkeer. Vooral het bedrijfsleven, maar ook banken kunnen economisch gezien het meest profiteren. Voor consumenten biedt SEPA vooral een betere bescherming, omdat bijvoorbeeld machtigingen kunnen worden voorzien van een bovengrens voor het af te boeken bedrag en een witte en zwarte lijst van incassanten.
Daarnaast draagt SEPA ook bij aan de concurrentieverhoudingen op de interne markt en een snellere adoptie van e-facturering, mobiel betalen en de XML ISO 20022 interface standaard. Deze voordelen zijn in het kader van de opdracht niet gekwantificeerd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.