Ads Top

Spaarsaldo lager

Nederlandse huishoudens sparen in totaal voor een bedrag van zo’n 326 miljard euro. In de eerste elf maanden van 2012 bedroeg de netto-inleg 11,9 miljard euro, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In 2013 was dit in de periode januari tot en met november een negatief saldo van 1,2 miljard euro. “Op basis van de historie kunnen we ervan uitgaan dat de cijfers over december een vergelijkbaar beeld opleveren”, zegt Dimitry Fleming van ING Economisch Bureau.
Fleming spreekt daarom de verwachting uit dat Nederlanders in 2013 meer spaargeld hebben opgenomen dan ze hebben ingelegd. Dat is twintig jaar geleden voor het laatst gebeurd. De afgelopen jaren hebben consumenten juist meer geld opzij gezet.
Een mogelijke verklaring is volgens Fleming dat mensen het spaargeld gebruiken om hypotheekschuld af te lossen. Zo zag ING in de eerste acht maanden van 2013 het volume aan tussentijdse aflossingen van klanten met 34 procent stijgen. Dalende huizenprijzen hebben ervoor gezorgd dat woningbezitters meer zijn gaan aflossen. Zo voorkomen ze dat ze met een mogelijke restschuld blijven zitten. Ook de overheid stimuleert aflossen. In 2014 mogen mensen schenkingen tot 100.000 euro belastingvrij ontvangen, als ze dit gebruiken voor aankoop of onderhoud van een woning of de aflossing van de hypotheek.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.