Ads Top

Met gedragsanalyse waken tegen financiële crisis

Wiskundig econoom Cars Hommes, hoogleraar Economische Dynamica aan de Universiteit van Amsterdam, wint de zesde Distinguished Lorentz Prize. De prijs stimuleert sociaal relevant onderzoek dat de kloof tussen alfa-, gamma- en bètawetenschappen overbrugt. Het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW, Wassenaar) en het Lorentz Center (Leiden) hebben de prijs ingesteld, die inmiddels voor de zesde keer wordt uitgereikt. Met de bijbehorende fellowship zal Hommes tien maanden onderzoek doen naar voorspellende modellen van economisch gedrag.
Socio-economische systemen worden, anders dan natuurlijke systemen, beïnvloed door uiteenlopende verwachtingen en adaptief gedrag. Mensen zijn wispelturig maar ook trendvolgers. Cars Hommes is een internationaal erkend expert in het wiskundig modelleren van dit 'begrensd rationeel' gedrag.
De behoefte aan nieuwe denkkaders vanuit interdisciplinaire samenwerking en aan verbeterde voorspellende modellen is bij herhaling aangekaart door internationale beleidsmakers in de nasleep van de financiële crisis. Hommes maakt in zijn onderzoek gebruik van methoden die met succes zijn toegepast in de exacte wetenschappen.
Cars Hommes zal van september 2014 tot juni 2015 deel uitmaken van de internationale academische gemeenschap op het Netherlands Institute for Advanced Study te Wassenaar. Tijdens zijn verblijf zal Hommes een workshop organiseren aan het Lorentz Center te Leiden waarbij senior en junior onderzoekers uit verschillende disciplines zullen samenwerken om er nieuwe modellen van socio-economisch gedrag te ontwikkelen die bruikbaar zullen zijn voor beleidsanalyse.
Cars Hommes is bekend vanwege zijn fundamenteel en invloedrijk onderzoek, in samenwerking met onder meer William Brock, gericht op de ontwikkeling van een nieuw paradigma voor begrensd rationeel gedrag en heterogene verwachtingen in socio-economische systemen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.