Ads Top

Schade jaarwisseling circa 9 miljoen euro

Het schadebeeld van de jaarwisseling wijkt nauwelijks af van vorig jaar. De eerste schattingen komen uit op ongeveer negen miljoen euro, blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Dat is één miljoen euro minder dan tijdens de vorige jaarwisseling. De eerste schadecijfers betreffen alleen particuliere schade aan huizen, inboedel en auto’s. Het daadwerkelijke schadebedrag zal nog oplopen, omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. Daarnaast is de schade aan overheidseigendommen niet meegerekend.
De prognose is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. Net als vorig jaar verliep de jaarwisseling in grote delen van Nederland regenachtig, waardoor veel feestvierders binnen bleven of slechts kort op straat waren. Dat zorgde voor minder vuurwerkschade en vandalisme. De claims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken/gevels – vaak als gevolg van zwaar (illegaal) vuurwerk.
Het Verbond benadrukt dat de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen maar een beperkt deel van de nieuwjaarschade is. Ook de medische kosten zullen fors in de papieren lopen. Hoewel het positief is dat de nieuwjaarschade niet stijgt, blijft het Verbond aandringen op een harde aanpak van Oud & Nieuw-vandalen. “Bij het afsteken van vuurwerk kan er altijd iets misgaan en voor een ongelukje heb je een verzekering. Het plegen van opzettelijke vernielingen valt echter niet te tolereren”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. “In overleg met Justitie willen we waar mogelijk dit soort schade verhalen op de daders.”
Het Verbond is voorstander van een stevige aanpak van relschoppers in de vorm van snelrecht en het bestraffen van plegers van geweld tegen hulpverleners. Weurding: “Het is betreurenswaardig dat het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners – met name brandweerlieden – deze jaarwisseling is toegenomen. Juist zij zetten zich in voor onze veiligheid. Wie daar aan tornt, moet worden aangepakt.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.