Ads Top

Nationale-Nederlanden wint Gouden Spaarvarken 2013

Het Gouden Spaarvarken, de prijs voor de best renderende spaarrekening zonder beperkende voorwaarden, is over 2013 gewonnen door Nationale-Nederlanden met de ‘Internetsparen’ rekening. Vergelijkingssite www.SpaarInformatie.nl die de prijs voor het vijfde jaar op rij uitreikt, houdt voor spaarrekeningen het hele jaar dagelijks alle spaarrentes op de Nederlandse spaarmarkt bij. Over heel 2013 heeft de ‘Internetsparen’ rekening van Nationale-Nederlanden een effectieve rente opgeleverd van 2,01% het hoogste gemiddelde rendement van alle spaarrekeningen. 
Vanuit een spaarders oogpunt bekeken wint dit spaarproduct het Gouden Spaarvarken voor het tweede jaar op rij. Vorig jaar won WestlandUtrecht Bank met de ‘SpaarOnline Rekening’ de prijs. In juli 2013 is dit spaarproduct overgegaan naar Nationale-Nederlanden die gedurende de rest van het jaar het stabiele rentebeleid heeft voortgezet.
De tweede en derde plaats wordt ingenomen door de ‘Spaarrekening’ van ICBC en de ‘Internetspaarrekening’ van Argenta beide met een rente van 2,00%. Ook dit jaar bleven de grootbanken zoals ABN AMRO, Rabobank en ING achter. Bij hen lag de gemiddelde rente van een spaarrekening zonder voorwaarden in 2013 ruim 0,60% lager rond de 1,4%.
Vanaf het begin van 2013 is de gemiddelde spaarrente van de top-10 omlaag gekropen van 2,4% naar 1,8% aan het einde van het jaar. Het hele jaar door waren de renteverschillen in de top-10 zeer klein. In de eerste helft van het jaar volgden banken elkaar snel op met de renteverlagingen. In de tweede helft van het jaar was de hoogste rente stabiel. Dit jaar zagen we een nieuwkomer in de top-3 komen: ICBC die ondanks de recente renteverlaging over 2013 gemiddeld 2,00% rente opleverde. Hoe de spaarrente zich in 2013 gaat ontwikkelen is niet exact bekend. Dit zal onder meer afhangen van de ontwikkelingen van de wereldeconomie en het bijbehorende rentetarief van onder andere de ECB. De verwachting is dat zeker in het eerste half jaar van 2014 de spaarrente stabiel zal blijven.
Opvallend is dat in tegenstelling tot 2012 er in 2013 niet veel gespaard werd. Het totale spaartegoed is volgens de cijfers van het CBS in 2013 stabiel gebleven op ongeveer 326 Miljard Euro terwijl het jaar daarvoor dat spaartegoed met 20 Miljard Euro was gestegen.
Helaas liepen veel mensen ook in 2013 nog spaarrente mis, in totaal zo’n 1,95 Miljard Euro: gemiddeld ontvangen we zo’n 1,45% rente terwijl bijvoorbeeld de winnaar van het Gouden Spaarvarken, Nationale-Nederlanden, op dit moment een spaarrente van 1,85% geeft. Veel mensen zouden er goed aan doen hun spaarrente te vergelijken met die van andere spaarrekeningen en bij grote verschillen een overstap te overwegen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.