Ads Top

Weekers licht stand van zaken proces één bankrekeningnummer toe

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft de Tweede Kamer uitgebreid geïnformeerd over de stand van zaken rond de invoering van één bankrekeningnummer door de Belastingdienst. Deze anti-fraudemaatregel houdt in dat burgers en bedrijven nog maar met één bankrekeningnummer zaken kunnen doen met de Belastingdienst. De urgentie van deze maatregel om fraude met toeslagen en voorlopige teruggaaf tegen te gaan, werd onder meer zichtbaar in december tijdens de DigiD fraude in Amsterdam Zuid-Oost. De Belastingdienst voorkwam toen dat de toeslagen van onwetende particulieren werden uitbetaald aan fraudeurs.
In totaal ontvangen 11 miljoen burgers en ondernemers een toeslag of (voorlopige) teruggaaf op een rekeningnummer waarvan de Belastingdienst heeft geverifieerd dat deze ook toebehoort aan de ontvanger. Zij merken daarom niets van de invoering van de anti-fraudemaatregel, hun toeslag of (voorlopige) teruggaaf is gewoon uitbetaald. Er zijn daarnaast 642.000 mensen die ofwel zelf hun rekeningnummer hebben gewijzigd sinds 22 oktober, ofwel een nieuwe aanvraag hebben gedaan (maandelijks ontvangt de Belastingdienst zo’n 80.000 nieuwe aanvragen). Hiervan kon ruim 70% automatisch worden geverifieerd. Ook zij hebben hun toeslag of voorlopige teruggaaf ontvangen. De overige 177.000 burgers en ondernemers zijn aangeschreven om ontbrekende gegevens op te sturen. Totdat de Belastingdienst heeft kunnen vaststellen dat het rekeningnummer echt toebehoort aan de aanvrager, kan de Belastingdienst geen toeslagen uitbetalen. Van ruim 120.000 burgers en ondernemers had de Belastingdienst nog geen reactie ontvangen. De Belastingdienst heeft voor die gevallen gekeken of er een ander gevalideerd rekeningnummer voor handen was. Dat leidde voor 109.000 burgers en ondernemers tot een match. Voor hen is de uitbetaling onderweg.
Een grote implementatie krijgt soms helaas ook te maken met procesverstoringen. Bij de invoering van de anti-fraudemaatregel één bankrekeningnummer ontstonden twee verschillende verstoringen. Beide zijn inmiddels opgelost. Door deze problemen ontvingen in totaal 27.000 mensen hun toeslag of voorlopige teruggaaf over de maand november pas in januari in plaats van december. 17.500 andere mensen ondervonden hinder van een storing waardoor de behandeling van hun wijzigingsverzoek langer duurde. Deze verzoeken zijn inmiddels verwerkt.
Staatssecretaris Weekers liet in zijn brief ook weten dat hij maatregelen heeft genomen om de bereikbaarheid van de BelastingTelefoon weer op peil te brengen. Zo worden er onder meer extra mensen ingezet voor de beantwoording van eenvoudige vragen

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.