Ads Top

Niet blindstaren op rente spaardeposito

Bij het openen van een spaardeposito wordt doorgaans alleen gekeken naar het rentepercentage dat het spaardeposito geeft. Naar de voorwaarden van spaardeposito’s wordt minder goed gekeken, terwijl deze zeker ook belangrijk zijn. Spaardepositovergelijken.nl onderzocht welke spaarbank de beste voorwaarden heeft voor een spaardeposito van 10.000
Het idee achter een spaardeposito is dat er voor een langere periode geld opzij gezet wordt, waar een hogere rente tegenover staat. Banken adviseren dan ook om alleen geld op een spaardeposito te zetten dat de gehele looptijd gemist kan worden. Helaas wordt geld dat gemist kon worden, soms ineens broodnodig. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer iemand onverhoopt werkloos wordt, arbeidsongeschikt raakt, gaat scheiden of in de schuldsanering terecht komt? Bij de meeste banken kan dan, soms tegen een boete, toch tussentijds geld opgenomen worden.
Wanneer de rekeninghouder arbeidsongeschikt en/of werkloos is geraakt, kan er bij de ING, NIBC, Centraal Beheer en ASN kosteloos geld worden opgenomen. Wanneer de rekeninghouder in de schuldsanering terecht komt, wordt een boete kwijtgescholden bij de ING en Centraal Beheer. Bij de ING en NIBC hoeft er bovendien in het geval van een echtscheiding geen boete betaald te worden. Wanneer er een huis gekocht wordt vinden ASN en Credit Europe geen boete nodig. Tenslotte staat Credit Europe geld opnemen in verband met een huwelijk toe. Rabobank, ABN Amro, Reaal, Nationale Nederlanden en Aegon maken geen uitzonderingen.
Wanneer er geen sprake is van een bijzondere gezinssituatie, kan bij de meeste banken alsnog tussentijds geld worden opgenomen, hetzij tegen een boete. In de vergelijking is uitgegaan van een spaardeposito dat nog drie jaar loopt, een rente die gelijk is aan de actuele rente en een opname van het inlegbedrag. De hoogste boete moet betaald worden bij ABN Amro. Tussentijds geld opnemen kost hier maar liefst €450,-. Bij Reaal, ASN en Centraal Beheer wordt ook een fors bedrag gerekend, namelijk €375,-. Bij Aegon en Credit Europe kost het €300,-, bij de ING €50,-. Tussentijds geld opnemen is niet mogelijk bij de Rabobank en NIBC.
De ING komt het beste uit de vergelijking. Niet alleen is de boete voor tussentijds geld opnemen bij ING het laagst, ook kent ING de meeste uitzonderingen bij specifieke gezinssituaties.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.