Ads Top

Keerpunt op de woningmarkt: hypotheekrente gaat stijgen

Het keerpunt op de woningmarkt lijkt bereikt. Nadat afgelopen half jaar de 10 jaar vaste rente daalde tot 3,95%, verhogen verschillende aanbieders nu de rentetarieven. Het is een kwestie van dagen of hooguit een paar weken voordat ook de laagste rente stijgt. Met de nu nog lage hypotheekrente, de nog altijd lage woningprijzen en het stijgende vertrouwen bij starters op de woningmarkt, lijkt nú het 'ideale koopmoment' aangebroken.
Het einde van de daling van de hypotheekrente komt niet uit de lucht vallen. De staatsrente is de aanjager. Hierop is de hypotheekrente gebaseerd. Onze staatsrente steeg het afgelopen half jaar met ruim 0,5%. Ook in Duitsland was dat het geval. Oorzaken zijn enerzijds de verbeterde omstandigheden in landen als Spanje en Italië. Anderzijds wordt vanuit Europa en de Verenigde Staten de rente opgedreven. Toezichthouders als de Amerikaanse centrale bank (FED) en de Europese Centrale Bank (ECB) kondigden recent aan hun financiële steun langzaam terug te schroeven. Logischerwijs stijgt daardoor de rente op staatsleningen en, iets later, ook de rente op hypotheken.
Inmiddels is duidelijk dat de rentestijgingen snel worden doorgevoerd: Aegon, met nu nog de laagste rente bij 15 en 30 jaar vast, verhoogt volgende week alle rentetarieven met 0,30%. Nationale Nederlanden verhoogt de tarieven vanaf vijf jaar vast met 0,20%. Bij ING en Woonfonds stijgen volgende week alle tarieven met respectievelijk 0,15% en 0,20%. En ook Conservatrix verhoogt de rentes: 15 jaar vast met 0,20%, 20 jaar vast met 0,25% en 30 jaar vast met 0,15%.
Aegon, Nationale Nederlanden en ING zijn grote namen. Over het algemeen zijn dat niet de goedkoopste aanbieders. Het is nu wachten op de huidige voordeligste aanbieders die het voorbeeld van de grote partijen volgen. Conservatrix is er daar al één van. De huidige verhogingen veroorzaken een sneeuwbaleffect: als de concurrent verhoogt, is er weinig reden om de eigen prijzen laag te houden.
Een korte rekensom: voor een hypotheek met een tien jaar vaste termijn is de laagste rente nu 3,95%. Begin 2012, nog geen anderhalf jaar geleden, lag dat op 4,60%. Het is gezien de stijging van de staatsrente niet onwaarschijnlijk dat we binnen nu en een jaar naar dit niveau terugkeren. Het verschil tussen 3,95% en 4,60% komt neer op hogere woonlasten van bruto Euro 1.567 per jaar.
Naast het feit dat de rente stijgt, kondigde ING vorige week al aan dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt fors stijgt. Maar liefst twee derde van de starters vindt het nu een goed moment om een woning te kopen, zo concludeert ING. De huidige combinatie van lage woningprijzen én lage hypotheekrente zorgt voor goed betaalbare woonlasten. Natuurlijk kan niet met volledige zekerheid gezegd worden dat de woonlasten de komende maanden flink zullen stijgen. De kans is echter wel groot. Kortom, het langverwachte keerpunt lijkt bereikt en het optimale koopmoment is aangebroken.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.