Ads Top

Met gezamenlijke bankrekening minder zorgen over financiën

Het afsluiten van een gezamenlijke bankrekening versterkt de band tussen samenwonende partners, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van ABN AMRO. Bij een gezamenlijke bankrekening hebben samenwonende stellen minder vaak onenigheid over geld en zijn er minder zorgen over de financiën. Over het algemeen vinden samenwonenden dat de partner goed met het geld omgaat.
8% van de samenwonenden heeft een gezamenlijke bankrekening. Ruim een derde van hen sluit de gezamenlijke bankrekening af zodra ze gaan samenwonen. Maar de meesten doen dat pas bij het kopen van een huis of als het eerste kind op komst is. ‘Als je gaat samenwonen is het heel verstandig om met elkaar afspraken te maken over de financiën. Zo zorg je ervoor dat er geen onduidelijkheid is en je ook je financiële relatie goed start’, zegt Anke Slagter, Marketing Manager Particulier.
Hoeveel geld er maandelijks naar de gezamenlijke bankrekening wordt overgemaakt, varieert. Ruim een kwart (27%) stort alle inkomsten op deze rekening, 25% maakt elke maand hetzelfde bedrag over en 20% kiest voor een percentage van het inkomen. Voor welke vorm ook wordt gekozen: driekwart van de samenwonenden controleert minimaal 1x per week de gezamenlijke bankrekening. Daarbij kan men weleens voor verrassingen komen te staan, want bij 1 op de 5 huishoudens blijkt er wel eens geld te gaan naar kleding, cadeautjes en hobby’s zonder dat de partner daarover geïnformeerd wordt.
Vaste lasten als huur of hypotheek, internet/tv en verzekeringen worden door de meeste samenwonenden van de gezamenlijke bankrekening betaald. De eigen privérekening wordt vooral aangesproken voor kleding (46%), telefoon (35%), de zorgverzekering (35%) en cadeautjes (32%). Opvallend is dat mannen, ná het afsluiten van de gezamenlijke bankrekening, zuiniger gaan leven. Overigens gaven de mannen ook aan dat vrouwen in het algemeen beter met geld kunnen omgaan.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.