Ads Top

VEH: Stel doorvoeren verbeteringen in beleggingspolissen verplicht

Verzekeraars die dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht moeten verbeteringen in de polis verplicht doorvoeren, vindt Vereniging Eigen Huis (VEH). Huishoudens die zo'n polis hebben maken uit zichzelf nog veel te weinig gebruik van de nieuwe mogelijkheden die het flankerend beleid biedt om een hoger eindkapitaal te bereiken.
Het overgrote deel van de klanten is murw van de lang voortslepende woekerpolisaffaire en reageert niet meer op brieven van de verzekeraar, waar ze weinig vertrouwen meer in stellen.
Daarom wil Vereniging Eigen Huis dat verzekeraars verplicht worden polisverbeteringen in het belang van de klant door te voeren. Hiervoor pleit de vereniging bij de Vaste Commissie Financiën van de Tweede Kamer.
Een lopende beleggingsverzekering kan een hoger eindkapitaal bereiken, bijvoorbeeld door beleggingsfondsen met hoge beheerkosten in te wisselen voor fondsen met aanzienlijk lagere kosten. Ook een dure overlijdensrisicoverzekering kan vaak goedkoper.
Sommige klanten kunnen beter overstappen naar een ander product dat de verzekeraar aanbiedt. Dit moet zonder belemmeringen en zonder kosten kunnen. Verzekeraars moeten het verbeteradvies opstellen en doorvoeren als een klant niet zelf in actie komt. Zo kunnen grote groepen klanten alsnog hun verwachte eindkapitaal verbeteren. Alleen als klanten de aangeboden verbetering van hun beleggingsverzekering echt niet willen, moeten ze dat kunnen weigeren.
Nederlanders kochten tot 2008 zo'n 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen. Door de hoge kosten is een groot aantal daarvan aangemerkt als 'woekerpolis'. Samen met de tegenvallende rendementen zorgen de hoge kosten ervoor dat veel consumenten het beoogde eindbedrag bij lange na niet halen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.