Ads Top

Banken en Betaalvereniging: cijfers PWC onjuist

De schade als gevolg van skimming van bankpassen bedroeg 29 miljoen euro in 2012, en niet veel meer zoals zou blijken uit een steekproef van PriceWaterhouseCoopers in opdracht van het ministerie van BZK. De berekening van PWC is onjuist.
Op 3 april 2013 heeft de Nederlandse Vereniging van Banken de jaarlijkse fraudecijfers voor het betalingsverkeer gepubliceerd. In 2012 werd met 51.172 geskimde passen door criminelen gefraudeerd voor een totaalbedrag van 28.960.000 euro, een daling van 26% ten opzichte van 2011. Het gemiddelde schadebedrag per pas bedroeg circa 570 euro. Deze dalende trend zet zich gelukkig in 2013 voort doordat alle grote banken ‘geoblocking’ hebben ingevoerd, alle passen zijn voorzien van een chip en preventieve maatregelen op betaalautomaten zijn aangebracht. Binnenkort zal de NVB de halfjaarcijfers 2013 bekend maken.
PWC meent dat op basis van geëxtrapoleerde gegevens het aantal passen waarmee is gefraudeerd 333.000 en de schade 118 miljoen euro bedroeg. Dat is dus niet juist. PWC zegt overigens zelf aan de eigen berekening te twijfelen en kan ook het grote verschil met de NVB cijfers niet verklaren. De NVB en de Betaalvereniging vermoeden dat dit verschil is veroorzaakt door een denkfout van PWC. Banken blokkeren namelijk preventief grote aantallen bankpassen bij skimming of het vermoeden daarvan. Daardoor wordt misbruik zoveel mogelijk voorkomen. Niet alle passen die geblokkeerd zijn, zijn geskimd of leiden tot daadwerkelijke schade. Het cijfer van PWC is dus veel te hoog. De cijfers die de NVB sinds een aantal jaren publiceert betreffen de werkelijke schade die banken leiden als gevolg van misbruik van geskimde passen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.