Ads Top

Europese richtlijn voor redding of afwikkeling van banken

Vandaag hebben de ministers van Financiën van de EU-landen tijdens de Ecofinvergadering overeenstemming bereikt over een richtlijn voor herstel en afwikkeling van noodlijdende banken in de EU. De ministers zijn een heldere set van regels overeengekomen voor het redden en afwikkelen van een bank. De kosten hiervan komen in eerste instantie voor rekening van degenen die eerder profiteerden van de risico’s die de bank nam. Daarna betalen andere banken via een resolutiefonds mee. Pas in laatste instantie kan een beroep gedaan worden op een publieke achtervang. Via het depositogarantiestelsel blijven tegoeden tot € 100.000 gegarandeerd.
De Ecofinraad is vannacht tot een akkoord gekomen nadat de onderhandelingen vorige week vrijdag waren geschorst. In het akkoord is een balans gevonden tussen een minimale hoeveelheid die private partijen (aandeel- en obligatiehouders van de bank) altijd moeten bijdragen (bail-in), de flexibiliteit om bepaalde crediteuren vanwege de financiële stabiliteit te ontzien en de bijdrage van andere banken via een resolutiefonds en een publieke achtervang.
Minister Dijsselbloem over de richtlijn: “Ik ben tevreden met deze uitkomst; het is een belangrijke stap richting een bankenunie. Nederland is voorstander van het laten meebetalen van crediteuren van banken aan hun redding. Met deze heldere en strenge regels wordt de belastingbetaler ontzien en zullen banken zelf minder onnodige risico’s nemen.”
De richtlijn voor redding en afwikkeling van banken is een volgende stap in de totstandkoming van een bankenunie. Eerder werd al afgesproken dat er maximaal € 60 miljard uit het Europese noodfonds ESM gebruikt mag worden als banken in financiële problemen komen en de stabiliteit in de eurozone bedreigen. Vorig jaar is besloten dat het toezicht op de grote Europese banken aan de Europese Centrale Banken wordt overgedragen en dat alle Europese banken moeten voldoen aan strengere kapitaalseisen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.