Ads Top

‘Overgangsregeling assurantiebelasting bedrog van consument’

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers heeft dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten dat er een overgangsregeling komt voor de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent. De overgangsregeling is een reactie op berichten in de media dat consumenten de verhoging konden ontwijken door de verzekeringspremie in één keer voor het hele jaar te betalen. Tot 31 december 2012 geldt immers nog het oude tarief van 9,7 procent.
Om te voorkomen dat veel mensen hiervan gebruik gaan maken, kondigt Weekers nu aan dat wanneer de verhoging van de assurantiebelasting door ontwijkingen niet de beoogde opbrengst van 1,2 miljard euro oplevert, deze verzekerden met terugwerkende kracht belast gaan worden. In de overgangsregeling staat dat in dat geval voor alle verzekeringen over een periode vanaf april 2013 en die zijn afgesloten vanaf oktober 2012, alsnog een assurantiebelasting van 21 procent gaat gelden.
“Dat is bedrog van de consument”, vindt Paul Huibers van vergelijkingssite Geld.nl. “De consument sluit een verzekering af tegen een bepaalde prijs en als je deze dan achteraf nog gaat verhogen is dat de regels aanpassen tijdens de wedstrijd. Niet eerlijk dus ”
Het gat tussen 9,7 procent en 21 procent assurantiebelasting is behoorlijk, zegt Huibers. “Als je dit voor verschillende verzekeringen die je hebt bij elkaar optelt, kun je ineens geconfronteerd worden met een naheffing van meer dan 100 euro.”
Ondanks de vervroegde invoering van de verhoogde assurantiebelasting en de nu aangekondigde overgangsregeling is het voor consumenten wellicht nog steeds lonend nu de verzekeringen voor een jaar vast te leggen. Huibers “Het zal me verbazen als de overgangsregeling echt van kracht gaat worden.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.