Ads Top

Juist nu een huis kopen met fiscaal voordeel

Veel potentiële huizenkopers stellen hun beslissing om een huis te kopen uit. Dit kwam o.a. door de fiscale onzekerheid voor wat betreft de (toekomstige) renteaftrekmogelijkheden. Nu daar duidelijkheid over is, is er de komende weken nog een zeer aantrekkelijke mogelijkheid om fiscaal voordeel te behalen. Dit omdat de fiscale spelregels na 1 januari 2013 drastisch gaan veranderen.
Het huidige hypotheekregime heeft verschillende mogelijkheden, waarbij dikwijls het uitgangspunt is dat de hypotheekschuld, al dan niet fictief, blijft bestaan gedurende 30 jaar. De rente die daarmee gemoeid is, blijft aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Een bankspaarhypotheek is daar een goed voorbeeld van:
Vanaf 1 januari 2013 dient men uitsluitend een annuïtaire en/of een lineaire hypotheek af te sluiten. Dit houdt in dat het schuldbedrag na 30 jaar stapsgewijs volledig is afgelost. Dat betekent ook dat ieder jaar het fiscale voordeel minder wordt.
Zoals het er nu naar uit ziet kunnen bestaande hypotheken worden meegenomen naar een andere woning. Huiseigenaren die na 1 januari een nieuwe woning willen kopen zullen er daarom relatief weinig hinder van ondervinden. Het zijn voornamelijk starters (geen hypotheekschuld), die het grootste nadeel gaan ondervinden.


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.