Ads Top

Nederlandse banken vragen aandacht voor financiële educatie

De Nederlandse banken vinden het belangrijk dat kinderen al op de basisschool leren omgaan met geld. Daarom geven zij dit jaar 3300 financiele gastlessen aan 100.000 kinderen tijdens de Week van het geld. Volgens directeur Wim Mijs van de Nederlandse Vereniging van Banken voorzien de lessen in een enorme behoefte maar is één les per jaar niet voldoende: ’Het is toch gek dat kinderen op school wel leren lezen en schrijven maar niet hoe ze met geld moeten omgaan Hier ligt een schone taak voor de nieuwe minister van onderwijs’
Door kinderen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. En dat is nodig omdat het aantal huishoudens met problematische schulden in de afgelopen tien jaar is verdriedubbeld. Zolang financiële educatie nog niet is verankerd in het onderwijs nemen banken graag hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door gastlessen te geven tijdens de Week van het geld. ‘Daarom ben ik ook zo trots dat bankmedewerkers deze week ruim 3300 gastlessen geven aan 100.000 kinderen’, aldus Mijs.
Op dinsdag 13 november geven CEO’s en andere topbestuurders van 16 banken in koppels een gastles op De Brede school (As-Soeffah, Bijlmerhorst en De Polsstok) in Amsterdam Zuidoost. Daarmee geven ze de aftrap voor 3300 gastlessen die bankmedewerkers tijdens de Week van het geld verzorgen. Voor het eerst zijn er dit jaar ook gastlessen voor ouders zodat zij worden betrokken bij het onderwerp.
Het doel van het gastlesprogramma is om kinderen in het basisonderwijs vroeg 'geldwijs' te maken en te leren omgaan met geld. Aan de hand van verschillende onderwerpen rondom het thema geld (zoals sparen, zakgeld en lenen) worden kinderen financieel bewuster gemaakt. Om de gastles leuk en laagdrempelig te houden hebben de banken het spel Cash Quiz ontwikkeld in samenwerking met het Nibud. Het spel brengt de dialoog op gang over omgaan met geld. Ook krijgen de leerlingen het ‘Geld Weetjes kwartet’ dat zij thuis met hun ouders kunnen spelen.
Naast de Cash Quiz en het ‘Geld weetjes kwartet’ lanceert de NVB dit jaar ook de app ‘Help! Ik heb Geld’. De game is een gratis i-Pad applicatie waarmee kinderen op een speelse en spannende manier leren over geld en bankzaken. De game kan zowel klassikaal als individueel gespeeld worden. Na het spelen van deze game weten kinderen alles over geld en banken en zien ze hoe andere jongeren in Nederland over geldzaken denken.
De Week van het geld wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd van 12 tot en met 16 november. De week is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken waarin meer dan 45 organisaties samen werken om de consument wijzer in geldzaken te maken. Het doel van deze week is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. In de Week van het geld worden activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld. Veel activiteiten vinden plaats in de klas. Het gastlesprogramma 'Bank voor de klas' is een van de onderdelen van de Week van het geld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.