Ads Top

Bank verhoogt leeftijdsgrens leningen

Op aangeven van seniorenorganisatie ANBO verhoogt ABN AMRO met ingang van vandaag als eerste bank in Nederland de leeftijdsgrens voor een nieuwe leningaanvraag van 69 naar 74 jaar. ANBO-directeur Liane den Haan vindt dat leeftijd eigenlijk geen probleem zou moeten zijn. "Deze bank zet hiermee een stap in de goede richting. Hopelijk volgen er snel meer."
Mensen worden gemiddeld steeds ouder. Toch is de maximum leeftijd voor het aanvragen van een (doorlopend) krediet niet hoger geworden. Hierdoor missen senioren de financiële armslag die soms nodig is. De verhoging van de leeftijdsgrens betekent dat senioren tot en met hun 74ste een lening kunnen aanvragen bij ABN AMRO. Dit geldt voor de Persoonlijke Lening, het Flexibel Krediet en de Privélimiet Plus. Met deze laatste kun je rood staan op een betaalrekening en op dit product zit geen leeftijdsgrens meer.
Arno IJssels, directeur marketing ABN AMRO Particulieren: "Het is een misvatting dat senioren geen lening meer willen of kunnen krijgen. Soms hebben ze behoefte aan een beetje financiële armslag, omdat ze met kosten geconfronteerd worden waar ze niet op gerekend hadden."
ANBO is blij met dit initiatief van ABN AMRO. Den Haan: 'We worden ouder, en blijven langer gezond. Dan is het in onze ogen een logische stap om die leeftijdsgrens voor leningen op te hogen of zelfs helemaal te verwijderen. Leeftijd zou eigenlijk geen discussiepunt moeten zijn. Vandaar dat wij het gesprek met deze bank zijn aangegaan. Zij zetten in onze ogen hele goede stappen. Wij leggen de verantwoordelijkheid rond het hebben van een lening heel duidelijk ook bij de consument neer. Of je nu jong of oud bent, je maakt een zorgvuldige afweging. Je gaat een financiële verplichting aan, waar je voor tekent. En je accepteert daarmee de consequenties. Dat geldt dus ook voor senioren."
ABN AMRO kijkt vanuit de zorgplicht erg zorgvuldig naar leningaanvragen die binnenkomen. IJssels:"Vanaf 65 jaar weet je dat je te maken hebt met minder inkomen. Daar houden wij met het verstrekken van een lening al tijdig rekening mee. En mocht iemand al voor zijn zestigste een krediet bij ons hebben afgesloten, dan wordt er rond de 60ste verjaardag opnieuw goed gekeken of de toekomstige financiële situatie nog past bij de huidige lening."
Het komt meer voor dan je denkt. Senioren die op basis van leeftijd worden geweigerd bij het aanvragen van een lening of een autoverzekering. Of bij een ongeval een lagere uitkering krijgen, louter en alleen omdat men 70-plus is. ANBO wil een verbod op leeftijdsdiscriminatie voor goederen en diensten het liefst Europees geregeld hebben en voert daarvoor lobby in Europa via Age Platform Europe en in Nederland via het Platform Artikel 19. Maar het proces rond een Europese conceptrichtlijn uit 2008 die dit regelt, verloopt moeizaam. De seniorenorganisatie verzamelt nu voorbeelden van leeftijdsdiscriminatie onder de achterban en zal volgend jaar met een rapport komen en een expertmeeting organiseren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.