Ads Top

92 procent kiest voor minimaal eigen risico in 2013

92 procent sluit zijn of haar zorgverzekering af met het minimaal wettelijk verplichte eigen risico van 350 euro. 6,5 procent kiest voor het maximale eigen risico van 850 euro en de overige 1,5% wordt verdeeld over de overige eigen bijdragen (450, 550, 650 en 750). Hiermee is er duidelijk een voorkeur voor een eigen risico wat zo laag mogelijk ligt, dit terwijl je op jaarbasis tot 290 euro kunt besparen door dit bedrag vrijwillig te verhogen van 350 naar 850 euro. Dit blijkt uit onderzoek van de nieuws/vergelijkingswebsite 2013zorgverzekering.nl.

Via de vergelijkmodule van 2013zorgverzekering.nl kunnen bezoekers real-time hun zorgpremie voor 2013 berekenen voor hun eigen situatie. Op deze manier konden de aantallen worden achterhaald. Door vrijwillig het eigen risico te verhogen ontvangt de verzekerde namelijk een korting op de premie. Hoe hoger je dit zet, hoe meer korting je ontvangt per maand. We hebben de 10 goedkoopste zorgverzekeringen naast elkaar gezet met een eigen risico van 350 en 850 euro en hierbij werden verschillen gemeten van ruim 24 euro in de maand. Door de eigen bijdrage op het maximale bedrag te zetten kan er dus op jaarbasis 290 euro worden bespaard op de zorgverzekering. Er van uitgaande dat men in 2013 niet tot weinig aan eigen risico moet betalen.

Reden
Toch wordt maar zeer beperkt (lees: 8 procent) gebruik gemaakt van een vrijwillig eigen risico om een premiekorting te ontvangen. Er is een aantal redenen hiervoor:

1. Veel Nederlanders zijn al jaren verzekerd bij dezelfde verzekeringsmaatschappij en hebben sindsdien nog niet tot weinig aangepast aan hun verzekeringspolis. Daarnaast is er een groep die niet eens afweet van het feit dat het eigen risico ook vrijwillig verhoogd kan worden, terwijl zij dit wellicht wel willen doen, als ze de voordelen kenden.

2. De andere - en meer logische - reden is dat Nederlanders het financiële risico te groot vinden. Want mocht er iets gebeuren in 2013, dan kan het zo zijn dat je zorgverzekeraar in een keer die 850 euro wilt claimen. Want als je kiest voor een eigen risico van 850 euro dan is het belangrijk dat je dit op ieder moment van het jaar moet kunnen betalen.

3. Tot slot zijn er genoeg Nederlanders die komend jaar verwachten veel gebruik te maken van zorg. In dat geval is het nooit financieel voordelig om een hoger eigen risico in te stellen, want dan wegen de kortingen niet op tegen de extra kosten.

Per 2014 inkomensafhankelijk
In 2013 is overigens voorlopig het laatste jaar dat het minimale eigen risico wettelijk voor iedereen hetzelfde is. De nieuwe regering gaat per 1 januari 2014 het eigen risico inkomensafhankelijk maken, waarin er drie schijven zullen zijn. Tevens is het per die datum ook niet meer mogelijk het eigen risico vrijwillig te verhogen

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.