Ads Top

Rammelende compensatie wurgkredieten

Tienduizenden klanten krijgen geen of te veel te weinig compensatie van hun kredietverstrekker voor de torenhoge rentes die zij in het verleden hebben betaald over hun wurgkrediet. De gemiste compensatie kan oplopen tot tienduizenden euro’s per persoon. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa en Stichting Geldbelangen.

Kredietverstrekker Santander wijst consumenten die om compensatie vragen consequent af. Naar schatting tienduizenden klanten van dit concern krijgen daardoor niet de compensatie waarop zij recht hebben. Crédit Agricole Consumer Finance (CACF) keert duizenden euro’s te weinig aan compensatie uit aan klanten die een verzoek indienen voor de compensatieregeling via Mijnrentevergoeding.nl.

Santander werd in 2021 in een einduitspraak van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) op de vingers getikt, omdat de rentes op de doorlopende kredieten niet de dalende marktrente hebben gevolgd (CvB 2021-0020). Het Kifid deed in 2020 vergelijkbare uitspraken over kredietverstrekkers CACF – moeder van Interbank, Ribank, De Nederlandse Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank (CvB 2019-005B) en in 2021 over ABN AMRO(CvB 2021-0015).

De uitspraken waren voor deze concerns - en ook voor ING, Rabobank en Volksbank - reden om wel met een grootschalige compensatieregeling te komen. Santander daarentegen laat haar klanten schriftelijk weten niet te compenseren omdat 'de uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid (CvB 2021-0020) om meerdere redenen onjuist zou zijn'.

CACF lanceerde in 2020 de website Mijnrentevergoeding.nl voor klanten die menen recht te hebben op compensatie. Tientallen klanten van CACF die een klacht indienden bij het Kifid blijken echter duizenden euro’s meer aan compensatie te kunnen ontvangen. Dat komt onder meer omdat klanten via Mijnrentevergoeding.nl geen compensatie ontvangen over de hele looptijd van het product, maar pas vanaf 2008. Dit is nadelig voor mensen met oudere leningen die zijn afgesloten voor die tijd. Dit punt stond eerder ter discussie in de compensatieregeling van ABN AMRO die uiteindelijk miljoenen euro’s extra uittrok voor een compensatie vanaf 2001.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.