Ads Top

Nederlandse beleggers kiezen voor grondstoffen in strijd met inflatie

Het aantal particuliere Nederlandse beleggers dat zegt te beleggen in grondstoffen is met 120 procent toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit het meest recente Retail Investor Beat-onderzoek1 van sociaal investeringsnetwerk eToro onder 10.000 particuliere beleggers verdeeld over dertien landen (waarvan 500 Nederlandse beleggers).
 
Na een turbulent beursjaar hebben particuliere beleggers hun investeringen beter gediversifieerd. Wereldwijd kijken beleggers verder weg naar mogelijkheden in verschillende markten en beleggingscategorieën, met minder home bias. Internationaal daalde het percentage particuliere beleggers dat investeert in binnenlandse aandelen met 12 procent, of 6 procentpunt.  
 
De beweging weg van binnenlandse aandelen is het grootst in de VS, waar het percentage particuliere beleggers dat binnenlandse aandelen aanhoudt, is gedaald van 60 procent in het eerste kwartaal van 2022 tot 42 procent in het eerste kwartaal van 2023 - een daling met 30 procent of 18 procentpunt. In Europa bleef het aantal beleggers dat binnenlandse aanhoudt stabiel rond de 45 procent, beleggingen in buitenlandse aandelen nam met 7 procent licht toe. In Nederland bleef het percentage dat belegt in buitenlandse aandelen ook stabiel op 32 procent.
 
In 2022 was een belegging in grondstoffen, en dan met name in olie en gas of indirect via energieaandelen, bijna de enige manier om de inflatie te compenseren. Die strategie biedt voor 2023 geen garantie als je rekening houdt met een recessie, omdat de olie- en gasprijs sterk afhankelijk zijn van de economische groei. In de afgelopen periode viel op dat de koers van onder andere goud in de lift zat. Edelmetalen worden door beleggers gezien als een vluchthaven ten tijde van stress in het financiële systeem.
 
Na meer dan een jaar lang wankelende markten diversifiëren particuliere beleggers ook steeds meer naar verschillende beleggingscategorieën. Wereldwijd is het percentage dat grondstoffen aanhoudt gestegen van 16 procent naar 27 procent, buitenlandse obligaties is gestegen van 12 naar 17 procent, alternatieve beleggingen (waaronder vastgoed) is gestegen van 21 naar 23 procent, FX is gestegen van 9 naar 19 procent, terwijl de allocatie aan cryptocurrencies stabiel bleef op 29 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.