Ads Top

'Leren leven met hogere inflatie'

De totale inflatie in de eurozone blijft nog lange tijd hoger dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank. Wel daalt komende kwartalen de energie-inflatie. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz Trade. De kredietverzekeraar houdt rekening met 2,8 procent inflatie in 2024 en stelt dat de ECB het inflatiedoel voor de middellange termijn niet zal halen.

Volgens de ECB is de inflatie in 2025 weer teruggezakt naar 2%. De researchafdeling van de kredietverzekeraar voorziet een ander scenario.

We moeten leren leven met structureel hogere inflatie dan we voor de pandemie gewend waren, zo stelt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade. Vooral door de normalisering van de energieprijzen daalt de inflatie, maar de vraag is: tot welk niveau? 'Momenteel zijn we aan het evolueren van energie- naar voedselprijsinflatie. In Nederland steeg de inflatie in januari weer, zo meldde het CBS. En ook in kernlanden als Duitsland, Frankrijk en Spanje valt de inflatie hoger uit dan verwacht. Dat zal weer extra druk op de ECB zetten. Onze researchafdeling heeft de structurele factoren onder de loep genomen die inflatie aanjagen dan wel afremmen. Onze conclusie: de kracht van remmende factoren neemt af en de aanjagers worden juist sterker.'

In het onderzoeksrapport van Allianz Trade worden vijf aanjagers uitgebreid benoemd. Het gaat om demografie, decarbonisatie, deglobalisering, schulden en digitalisering. De effecten hiervan zijn geleidelijk maar jaar op jaar drijven ze de inflatie op. Dat kan oplopen tot een procentpunt per jaar.

Geeroms geeft aan dat het effect van al deze inflatoire trends kan worden beïnvloed door beleid en economische ontwikkelingen. Zo kan de teruggang van de beroepsbevolking bijvoorbeeld worden opgevangen door tegenmaatregelen. Overheden kunnen fulltime werk stimuleren ten koste van parttime werk. Zo kun je bij alle factoren die we noemen ontwikkelingen bedenken die het inflatoire effect versterken of verminderen. Neem deglobalisering, en vooral de ontkoppeling met China, dat hangt sterk af van de geopolitieke omstandigheden. 'Maar dat de inflatie weer terugzakt naar een niveau van 2 procent in 2025 zien wij niet gebeuren.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.