Ads Top

Bankenfraude licht gedaald

De schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer kwam in 2022 uit op bijna 61 miljoen euro, iets minder dan de 62,5 miljoen van 2021. De schade als gevolg van phishing daalde met 67% naar 3,6 miljoen euro.

Bij bankhelpdeskoplichting daalde het schadebedrag van 30 miljoen euro in het eerste halfjaar naar 21 miljoen in het tweede halfjaar van 2022.

De schade door verloren of gestolen bankpassen kwam uit op 2,8 miljoen euro en de schade door online fraude met gegevens van creditcards bedroeg 3,6 miljoen euro. In het geval van phishing werd de schade voor bijna 95 procent in alle gevallen vergoed. Bij bankhelpdeskoplichting was dit percentage 89 procent.

Het is volgens de banken belangrijk dat er dit jaar voortgang wordt geboekt met de zogenoemde integrale aanpak online fraude onder regie van het ministerie van Justitie. Daarin werken banken, telecomproviders, consumentenorganisaties, social media en handelsplatforms samen met politie en het Openbaar Ministerie om de schade en het aantal slachtoffers van online fraude te verlagen. Banken zetten zich met deze partijen in om klanten alerter te maken en maatregelen te nemen die het criminelen lastiger te maken. Ook is het belangrijk dat we gericht meer gegevens kunnen uitwisselen zodat we meer kunnen doen om fraude te voorkomen en daders op te sporen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.