Ads Top

Onderzoek SNS: Jongvolwassenen vinden belastingaangifte ingewikkeld

Acht op de tien Nederlandse jongvolwassenen (18-35 jaar) wil hulp bij het doen van belastingaangifte, zo blijkt uit onderzoek van SNS. Veel onderwerpen blijven lastig, zoals de loonheffingskorting en de verschillende aftrekposten.

Tegelijkertijd willen jongvolwassenen zo min mogelijk tijd besteden aan het invullen van de aangifte. Hierdoor ligt het gevaar op de loer dat zij minder goed opletten bij het invullen van hun aangifte en fouten maken. SNS wil jongvolwassenen helpen bij het doen van belastingaangifte.

Tweederde van de respondenten vindt dat belastingaangifte doen makkelijker moet worden gemaakt.

Vooral onbegrijpelijke taal is hierin een struikelblok, zoals: geen uitleg van onbekende woorden (42 procent), onduidelijke lange zinnen (37%) en lange lappen teksten (31%).

De meeste jongvolwassenen (86 procent) willen dan ook extra hulp, door bijvoorbeeld uitleg in simpele taal tijdens het doen van de aangifte en korte social video's. Ook heeft acht op de tien jongvolwassenen behoefte aan uitleg over de verschillende belastingtermen, zoals de loonheffingskorting en de verschillende aftrekposten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste jongvolwassen zo snel mogelijk na 1 maart de belastingaangifte willen invullen (86%) en ook zo min mogelijk tijd hieraan kwijt willen zijn (71%). Ook blijkt dat wanneer jongvolwassenen het niet begrijpen, ze er op vertrouwen dat de gegevens van tevoren juist zijn ingevuld. Tegelijkertijd willen ze er zo snel mogelijk vanaf zijn.
 
Maar liefst 72 procent denkt dat anderen bekend zijn met slimmigheidjes over het doen van belastingaangifte en zijzelf niet. Ook denkt een derde dat zij geld mislopen omdat ze niet goed weten hoe ze de belastingaangifte goed moeten invullen. Bijna een kwart van de jongvolwassenen weet dan ook niet welke aftrekposten, die je zelf moet invullen, op hen van toepassing zijn. Hierdoor bestaat de kans dat zij geld mislopen. Daarom gaat SNS aan de slag om belastingaangifte doen voor iedereen begrijpelijk te maken. Er is een begrippenlijst die moeilijke belastingtaal uitlegt online beschikbaar en ook online video’s bieden uitleg. Daarnaast kunnen SNS klanten in gesprek met een groeicoach die helpt bij het invullen van de belastingaangifte.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.