Ads Top

Ruim de helft van de Nederlanders heeft nog geen actie ondernomen om pensioen te verbeteren

Meer dan de helft (55%) van de Nederlanders is nog niet in actie gekomen voor hun financiële toekomst. Met name onder jongvolwassenen is dit percentage hoog: 67 procent van de mensen onder de dertig jaar is nog niet actief bezig met hun pensioen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Nationale-Nederlanden.

Veel Nederlanders volgen een traditioneel patroon naar hun oude dag: van studeren, naar werken, naar pensioen. Een langer leven en het nieuwe pensioenakkoord bieden kansen om dit vanaf nu anders aan te pakken. Nationale-Nederlanden roept iedereen op om de regie te pakken over hun ideale later.

In een ideale situatie willen Nederlanders gemiddeld het liefst op 65-jarige leeftijd met pensioen, zo blijkt uit de resultaten. Tegelijkertijd geeft twee derde van de Nederlanders aan een baan te hebben die ze gemakkelijk zouden kunnen doen tot hun 70e; het hoogste percentage van alle landen uit het onderzoek.

Annemieke Visser-Brons, directeur Pensioen bij Nationale-Nederlanden: ‘We zijn nog erg gericht op die harde pensioendatum. Maar in de nieuwe regels voor pensioen (Wet toekomst pensioenen) zie je dat het pensioen via de werkgever individueler wordt. Vroeger was de hoogte van je pensioen, dat je via je werkgever opbouwde, vaak vooraf duidelijk. Dat is straks niet meer zo: de hoogte van je pensioen hangt af van o.a. hoe beleggingen en de rente het doen, maar ook van de keuzes die je zelf maakt. Als werknemer krijg je daardoor meer eigen verantwoordelijkheid.’

Ook de toenemende levensverwachting zorgt ervoor dat werknemers flexibeler kunnen omspringen met hun werk, studie, privébezigheden en pensioen dan ze gewend zijn. Zo kunnen ze periodes van werk onderbreken met bijvoorbeeld ontwikkeling of vrije tijd. Visser-Brons vervolgt: ‘We zien dat veel Nederlanders hier nog niet open voor staan. Slechts 23% ziet zo’n leven zitten, waarbij je flexibel je leven indeelt en je inkomsten opbouwt. Met de nieuwe regels en de stijgende levensverwachting is het goed om het leven anders te benaderen dan voorheen: als een zogenaamd “meertrapsleven”. Hierdoor is eerder, later of in deeltijd met pensioen gaan voor meer mensen haalbaar en aantrekkelijk. In plaats van het traditionele schema van studeren, werken en met pensioen gaan, wordt dit op een nieuwe manier ingedeeld. Zo veranderen we vaker van baan, werken we parttime en wisselen we werk af met sabbaticals/vakanties en gaan we later of eerder met pensioen. Wij verwachten dat die flexibiliteit snel populairder zal worden.’

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.