Ads Top

Hypotheekrentes weer voorzichtig omlaag

Na maanden van forste hypotheekrentestijgingen zijn de hypotheekrentes nu juist weer iets gedaald, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De gemiddelde hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar ging van 4,09 procent naar 4,04 procent in twee weken tijd.

Toch is het nog te vroeg om te juichen, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. De hypotheekrentes zijn maar een klein beetje gedaald en het is nog maar de vraag of de dalingen doorzetten.

Voor vrijwel alle rentevaste periodes tussen 5 en 30 jaar gingen de hypotheekrentes gemiddeld met 0,02 tot 0,06 procent omlaag. Dit komt doordat banken de hypotheekrentes baseren op de kapitaalmarktrentes, zoals de rentes op staatsleningen. Dat zijn namelijk ook de rentes die hypotheekverstrekkers moeten betalen om zelf geld te lenen bij beleggers. Die rentes zijn sinds halverwege juni aan het dalen.

Toch reageren de hypotheekverstrekkers pas de laatste weken met wat kleine renteverlagingen. Hypotheekverstrekkers hebben aan het eind van 2021 en het begin van dit jaar ook heel lang gewacht met het verhogen van de hypotheekrentes, terwijl de kapitaalmarktrentes al stegen. Hierdoor verdienden ze een tijd weinig tot niets aan het verstrekken van hypotheken. De laatste maanden hebben ze dat een beetje goed gemaakt door de hypotheekrentes alsnog fors te verhogen. Maar ze zijn dus ook terughoudend om de hypotheekrentes te verlagen, omdat ze nog wat langer extra geld willen verdienen op de hypotheken die ze verstrekken.

Daarnaast hebben de hypotheekverstrekkers ook te maken met de zomervakantieperiode, waardoor ze nu niet graag de hypotheekrentes heel ver verlagen en dan ineens veel hypotheekaanvragen krijgen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.