Ads Top

Raming inflatie verhoogd, maar ook tekenen van verbetering

De inflatie nam in juli toe met het hoogste percentage sinds 1975. Na 8,8 en 8,6 procent in respectievelijk mei en juni kwam de CPI in juli uit op 10,3 procent.

De prijsstijgingen van voedsel en energie nestelen zich langzaam in de kerninflatie, de inflatiemaatstaf die volatiele componenten zoals voedsel en energie buiten beschouwing laat. i

Aan de basis van deze nieuwe stijging liggen de opnieuw sterk gestegen prijzen op energiemarkten. Ook Nederland wordt geraakt door de afname in gasleveringen vanuit Rusland. De prijzen van gas zijn de afgelopen maanden namelijk flink gestegen. Wanneer gas in prijs stijgt, stijgen ook de energieprijzen in bredere zin, waardoor het aandeel van energie in het inflatiecijfer stijgt.

ABN heeft drie scenario’s van een gasafsluiting in kaart gebracht. Het tweede scenario lijkt het meest waarschijnlijk: tweederde daling van Russisch gas. Dit scenario kan leiden tot een ernstige energiecrisis voor Europa, met energietekorten, hoge energieprijzen en weinig vervangingsmogelijkheden door de intrinsieke rigiditeit van gasinfrastructuur.

De gemiddelde jaarlijkse gasprijs (TTFs) schommelt in dit tweede scenario tussen EUR. 150-175 in 2022 en 2023 voor een contract dat nu afgesloten wordt en over een maand levert, en tussen EUR 100-125 voor een contract dat nu afgesloten wordt en over een jaar pas levert. Voor de inflatie betekent dit dat de bredere energieprijzen tot eind 2023 hoog blijven. 

Toch zijn er gelukkig ook positieve ontwikkelingen voor inflatie. Zo verbetert de situatie in internationale aanvoerlijnen. Productie en aanbod uit China veren terug na de Covid-lockdowns, de prijzen van containervervoer normaliseren en de levertijden van industriële producten lopen terug. De problemen in de aanvoerlijnen nemen dus af, maar zijn nog niet helemaal weg.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.