Ads Top

ING: Bieden op een woning zonder voorbehoud kan grote financiële consequenties hebben

Nieuw onderzoek van ING onder 144 onafhankelijk financieel adviseurs, laat zien dat zij - ondanks de toenemende rente - een positief oordeel hebben over de woningmarkt. De index scoort in het derde kwartaal van dit jaar 134 punten.

Vooral de ontwikkelingen van de hypotheekrente en het aantal nieuwe of te wijzigen hypotheken, wordt positief beoordeeld. De onafhankelijk adviseurs zijn daarnaast ook positief over hun eigen financiële situatie en de algemene economische situatie. Zij verwachten dat de huizenprijzen de komende tijd nog verder toenemen, al vindt een groot aantal adviseurs dat deze ontwikkeling steeds meer negatieve effecten heeft.

Veel adviseurs melden in het onderzoek dat de krapte op de woningmarkt tot schrijnende situaties leidt in hun dagelijkse praktijk. Door de enorme prijsstijgingen van de afgelopen periode, zien adviseurs de zoektocht van veel starters eindigen in teleurstelling.

Een andere ontwikkeling die de onafhankelijk adviseurs zorgen baart, is het bieden zonder voorbehoud van financiering en zonder bouwkundige keuring. Daarbij brengen woningzoekenden een bod uit, zonder dat zij eerst financieel advies hebben ingewonnen. Dit leidt regelmatig tot situaties waarbij de koop niet doorgaat maar bieders wel een boete moeten betalen, omdat zij uiteindelijk de financiering niet rond krijgen en de koop niet kunnen ontbinden op basis van een financieringsvoorbehoud.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.