Ads Top

VEH: Private leaseauto kan nieuwe hypotheek fors in de wielen rijden

 

Wie een auto of een ander prijzig consumptiegoed privé leaset, krijgt vanaf komend jaar fors minder hypotheek. Hiervoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis.

De regels rond hypotheekverstrekking en private lease worden per 1 januari een stuk strenger. Dat kan aanzienlijke gevolgen hebben bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek of verhoging van de bestaande hypotheek.

Wie bijvoorbeeld een auto private leaset voor een totaalbedrag van 15.000 euro met een looptijd van drie jaar kan dit jaar nog maximaal 328.224 euro aan hypotheek krijgen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Na 1 januari bedraagt de maximale hypotheek in deze situatie 294.599 euro en per 1 april daalt dit bedrag naar 229.829 euro. Zonder een private leasecontract is het maximale hypotheekbedrag in dit voorbeeld 414.789 euro. Alleen al door de financiële verplichtingen van private lease daalt de maximale hypotheek vanaf april met bijna € 185.000.

De private lease markt maakt de laatste jaren een stormachtige groei door. Het gaat veelal om langlopende overeenkomsten met forse financiële verplichtingen. Vereniging Eigen Huis vindt dat de belangen van consumenten beter beschermd moeten worden. Consumenten moeten volledig worden geïnformeerd over de mogelijke gevolgen van een private lease overeenkomst, bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning. Ook moet de betaalbaarheid nu en in de toekomst zorgvuldig vastgesteld worden. Om de belangen van consumenten te beschermen vindt de vereniging het wenselijk dat er toezicht komt op alle leasemaatschappijen.

Iemand met een private leasecontract dat voor 15.000 euro bij het BKR staat geregistreerd, kan voor de koop van een huis met Nationale Hypotheek Garantie nu maximaal 328.224 euro lenen. Vanaf 1 januari is dat met hetzelfde leasecontract en een looptijd van 3 jaar nog maar 294.599 euro. Dat scheelt maar liefst 33.625 euro aan hypotheekmogelijkheden.

Een tweede verandering is dat het BKR vanaf 1 april 2022 het totale private leasebedrag voor 100% registreert. Nu is dat nog voor 65 procent. Door deze aanpassing wordt het maximale hypotheekbedrag verder ingeperkt. In dezelfde situatie als hierboven kan voor de koop van een huis na 1 april nog € 229.829 aan hypotheek worden geleend. Dat is maar liefst € 64.770 lager dan in de periode daarvoor.

Heeft dezelfde huizenkoper geen private leasecontract, dan kan hij na 1 april 2022 maximaal 414.789 euro lenen; een verschil van bijna 185.000 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.