Ads Top

Banken blijven belangrijkste financier MKB

Banken blijven de belangrijkste financier voor het Nederlandse MKB. Niet alleen voor het middenbedrijf, maar ook zeker voor het kleinbedrijf. Het overgrote deel (ruim 80 procent) van alle uitstaande kredieten verstrekt door de drie grootbanken valt in de categorie tot 250.000 euro.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken in een notitie die is opgesteld voor het rondetafelgesprek over MKB-financiering vandaag in de Tweede Kamer.

In de categorie leningen tot 250.000 euro hebben banken ruim 390.000 klanten, naast 60.000 klanten met een financiering tussen de 250.000 en 1 miljoen euro en 28.000 klanten met een financiering van 1 miljoen euro of meer. Een beeld dat banken geen belangstelling (meer) hebben zouden voor kleine bedrijven en kleine kredieten en dat er sprake zou zijn van generiek marktfalen in mkb-financiering is dus onjuist.

De markt voor MKB-financiering is in de afgelopen tien tot twaalf jaar breder en professioneler geworden. Ondernemers hebben nu meer aanbod van verschillende soorten financiers; denk hierbij aan leasing en factoring, maar ook bijvoorbeeld aan crowdfunding, ook vanuit nieuwe non-bancaire online kredietverstrekkers.

Ondanks dat de markt zich positief ontwikkelt, is er wel ruimte voor verbeteringen. Voor bepaalde doelgroepen binnen het MKB (zoals starters, scale ups en innovatieve bedrijven) is financiering niet altijd gemakkelijk te vinden en te realiseren. De uitdaging voor deze bedrijven blijft om geschikte aanbieders en de juiste mix van zowel vreemd als aansprakelijk vermogen te vinden. De overheid, banken en andere partijen kunnen ondernemers daarbij helpen en doen dat in de praktijk ook.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.