Ads Top

Centrale banken mengen zich in de ‘digital currency’ race

De ontwikkeling van digitaal centralebankgeld, ofwel Central Bank Digital Currency (CBDC's), raakt in een stroomversnelling. Over de hele wereld is er steeds meer aandacht voor gecentraliseerd digitaal geld – onder te verdelen in retail CBDC's voor gebruik door het grote publiek en wholesale CBDC's voor gebruik op de financiële markten.

Met de lancering van de Sand Dollar in 2020 werden de Bahama's het eerste land met een CBDC, gevolgd door Nigeria's e-Naira in oktober 2021 en de recente lancering van DCash van de Oost-Caribische Centrale Bank in Dominica en Montesserat.

Van de landen die met CBDC pilots bezig zijn neemt China het voortouw met zijn grootschalige, publieke pilots met de digitale yuan. Afgelopen juli gaf de Europese Centrale Bank haar goedkeuring voor een meerjarig project om een digitale euro te creëren. Binnen de US Federal Reserve lopen meningen uiteen, wat leidde tot een uitstel van een langverwacht rapport rond dit thema in september.
 
De basisgedachte van digitaal geld dateert van meer dan 25 jaar geleden, en gaat terug tot de eerste pogingen om DigiCash en e-gold te lanceren. Toen in het afgelopen decennium cryptocurrencies opkwamen, kreeg het landschap van digitaal geld er een geheel nieuwe dimensie bij. Door hun gedecentraliseerde structuur kunnen cryptocurrencies buiten de controle van monetaire autoriteiten bestaan. Hoewel sommige beleggers afzien van cryptoassets vanwege de hoge volatiliteit, zien cryptobeleggers dit niet als obstakel. Stablecoins bieden hier stabiliteit doordat ze gekoppeld zijn aan een andere asset, zoals de dollar. Dit is ook waar centrale banken hun inspanningen opgevoerd hebben om hun eigen digitale valuta op de markt te brengen.
 
CBDC, of het nu gaat om retail of wholesale, kan verschillende implicaties hebben voor particuliere beleggers. Rond de opkomst van crypto's en stablecoins is er steeds meer behoefte naar betere regulering van digitaal geld. Het gecentraliseerde aspect van CBDC kan echter de vraag naar gedecentraliseerde stablecoins verder aanwakkeren. Daarnaast kunnen CBDC's acceptatiekosten bij Visa (V) en Mastercard (MA) verlagen en betaaldiensten als Square (SQ) en PayPal (PYPL), die digitale portemonnees financiëren, een impuls geven.
 
Hoewel sommige mensen zich zorgen maken over privacy en anonimiteit, zouden CBDC's in theorie zeer veilig moeten zijn, omdat ze rechtstreeks door de centrale bank worden uitgegeven zonder tussenpersonen (zoals banken).Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.