Ads Top

Verlossende woord ABN Amro over kapitaaluitkeringen in februari


Beleggers kunnen woensdag 9 februari 2022 in hun agenda’s omcirkelen. Dat is het moment dat bestuursvoorzitter Robert Swaak van ABN het resultaat van maandenlang overleg met de Europese Centrale Bank (ECB) en de Nederlandse Staat met beleggers zal delen.  

Het draait allemaal om de vraag hoeveel kapitaal ABN Amro kan laten terugvloeien naar haar aandeelhouders. In navolging van bijvoorbeeld de Franse bank BNP Paribas en ING wil ook ABN Amro in het rijtje komen van financiële instellingen die beleggers willen charmeren met beloftes voor lucratieve dividenden en inkoopprogramma’s, meldt beleggersvereniging VEB.

Bij de onlangs gepresenteerde kwartaalcijfers bleek dat de zogeheten kernkapitaalratio van ABN Amro 16 procent is. Dit is de ratio volgens de laatste Basel IV-richtlijnen waar banken volgens de laatste berichten over circa twee jaar aan moeten gaan voldoen.

Voor iedere 100 euro aan risico gewogen activa die ABN Amro op de balans heeft, had zij dus een kapitaalbuffer van bijna 16 euro. De bank heeft voor zichzelf een ondergrens voor aandeleninkoop gesteld van 15 procent. Het verschil kan, in ieder geval in theorie, beschikbaar komen voor een uitkering

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.