Ads Top

Rabobank maakt compensatieregeling variabele rente doorlopende kredieten bekend

Vanaf januari 2022 biedt Rabobank haar klanten met een doorlopend krediet een compensatievoorstel voor te veel betaalde variabele rente. De bank berekent hiertoe het verschil tussen wat de klant heeft betaald en volgens het Kifid had moeten betalen. Klanten bij wie dat verschil groter is dan 50 euro, krijgen de te veel betaalde rente terug. 

De regeling geldt voor rentebetalingen tot 20 jaar terug. Huidige klanten van de bank of haar dochters Freo en Fideaal hoeven geen actie te ondernemen.

De Rabobank kondigde in augustus aan dat zij haar klanten gaat compenseren. Aanleiding waren uitspraken van de commissie van beroep van het Kifid over casussen van verschillende andere banken. Het Kifid vindt dat deze banken bij de berekening van de variabele rente de beweging van de marktrente onvoldoende hebben gevolgd. Zij moeten de variabele rente opnieuw berekenen en het verschil terugbetalen aan de klant.  

Op basis van die uitspraken heeft Rabobank de klantenportefeuille van Rabobank Groep geïnventariseerd. Het blijkt dat Rabobank de renteontwikkelingen over het algemeen goed heeft gevolgd. Toch zijn er verschillen ontstaan bij een beperkt deel van de klanten met doorlopende kredieten en/of producten waarbij de klant rood mag staan.

De compensatieregeling die Rabobank heeft opgesteld, sluit aan bij uitspraken van het Kifid. Bovendien heeft de bank de regeling afgestemd met een afvaardiging van haar ledenraden en de Consumentenbond.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.