Ads Top

Verbazing over spoofingaanpak ABN


Gedupeerdenplatform GIBO verbaast zich over de houding van ABN AMRO richting klanten die slachtoffer worden van spoofing. Andere banken houden zich aan de gezamenlijk gemaakte afspraken met demissionair minister Wopke Hoekstra over de vergoeding van gedupeerde klanten. Maar ABN AMRO vergoedt desondanks verschillende gedupeerden niet. 'Ik denk dat ABN niet begrijpt wat ze met de minister hebben afgesproken', aldus Freek Groenendijk van Stichting GIBO in het programma Kassa.

Ook is de beveiliging onvoldoende. Het maximale bedrag voor geld opnemen uit een geldautomaat is bij ABN AMRO het hoogste, namelijk tot 10.000 per dag per pas. Andere banken kennen een limiet van maximaal 5.000 euro.

Bij ABN AMRO kan de crimineel verder in een keer 50.000 euro afrekenen en die limiet zelf omhoog zetten in de bankomgeving. Bij ING is ook 50.000 euro af te rekenen, maar als je de limiet daar laag hebt ingesteld gaat een verhoging pas in als deze ook nog op de mobiele telefoon wordt bevestigd. 

Ook met Internetbankieren zijn er verschillen. Bij ING staat dat standaard op 5000 euro en bij SNS en ASN op 1000 euro. En er zijn bij ASN, SNS en ING ook ‘blokkades’ om die standaard te verhogen, zoals een wachttijd van een aantal uur. Bij de Rabobank is de standaard voor overboekingen wel 50.000 maar die kan de klant weer zelf omlaag zetten. En de limiet kan dan pas weer omhoog als je belt of langsgaat bij een bankfiliaal. 

Bij ABN AMRO kan een crimineel die mee sluipt in de online bankrekening bij een betaling met de e.denfitier 250.000 euro overmaken. Dat is de standaard en ook niet naar beneden in te stellen door de klant.

ABN laat weten meerdere voor de klant onzichtbare blokkades te hebben ingevoerd. Hierdoor zijn opnieuw meer fraudes tegengehouden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.