Ads Top

Een web van list en bedrog rond levensverzekeringen


Gisteren stond een verdachte man van 51 jaar oud uit België voor de rechter in Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachte verschillende strafbare feiten waaronder valsheid in geschrifte, witwassen en fraude.

De zaak draait in de kern om een groot faillissement. Rolsa N.V. / OFNL was een onderneming die investeerde in Amerikaanse Levensverzekeringspolissen. In maart 2006 werkte verdachte namens Orca Derivatives een investeringsvoorstel aan Delta Lloyd uit. OFNL zou worden gefinancierd door de uitgifte van beursgenoteerde obligaties. Met de verkregen financiering kon OFNL levensverzekeringspolissen aanschaffen.

OFNL kocht de levensverzekeringen niet zelf aan, maar door tussenkomst van trusts naar Californisch recht.

Er zijn volgens het OM meerdere strafbare feiten gepleegd. In de eerste plaats een kasrondje eind maart 2014. In een kort bestek van tijd vindt er een serie van betalingen plaats tussen meerdere ondernemingen die aan verdachte gelieerd zijn. Deze betalingen leiden er uiteindelijk toe dat de onderneming OFNL in maart/april wordt verarmd tot een bedrag van ongeveer 4,7 miljoen dollar. Het OM ziet in dit kasrondje een witwasconstructie. 

De tweede bijzonderheid betreft het aangaan en de terugbetaling van een leningsovereenkomst van 22 miljoen dollar eind 2014. Volgens de officier blijkt de terugbetaling een sigaar uit eigen doos. De betaling vindt plaats vanaf een (geheime) rekening waarvan de curator op dat moment geen weet had. Een faillissement waarbij in de afwikkeling er legio documenten boven tafel zijn gekomen waarvan een zeer ernstig vermoeden bestaat dat ze vals of vervalst zijn. Ook lopen er meerdere civiele procedures door en tegen de actoren in deze zaak.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.