Ads Top

'Nederlandse banken sterk'

Onlangs herhaalde De Nederlandsche Bank dat de Nederlandse banken een goede kapitaalspositie hebben. De Nederlandse banken hebben dusdanige kapitaalbuffers opgebouwd dat zij nu al voldoen aan de toekomstige eisen van Basel 4. 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ziet hierin een bevestiging van de inspanningen van de sector in de afgelopen jaren om haar weerbaarheid te vergroten.

Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor de maatschappelijke kosten die hogere buffers met zich mee kunnen brengen in de vorm van een hogere kredietprijs, zo zegt de vereniging.

Stabiele banken zijn heel belangrijk, maar te hoge buffers kunnen averechts werken en de kredietprijs voor de klanten van banken verhogen. De kosten van Basel 4 voor Europese banken en de economie zijn groot, zo laat onderzoek van Copenhagen Economics zien. Die maatschappelijke kosten moeten onderdeel zijn van de besluitvorming rond Basel 4. Het één-op-één overnemen van de Basel 4-voorstellen in EU-regelgeving gaat de NVB op dit moment te ver en er zou meer moeten worden gedaan om kredieten met een laag risico te ontzien. Het is ons inziens daarom belangrijk om echt zicht te hebben op de financiële impact voor klanten voordat de keuzes in Brussel en Frankfurt worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.