Ads Top

AFM: Toename signalen over dubieuze beleggingen in valuta en crypto’s

De afgelopen jaren ziet toezichthouder AFM een toename van signalen over mogelijk dubieuze beleggingsaanbiedingen voor internationale valuta (zogeheten forex) en crypto’s. De buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren bovendien steeds vaker op social media.

In veel gevallen gaat het dan om beleggingen met zeer grote risico’s, die de aanbieder niet of nauwelijks benoemt. Zij houden er bovendien regelmatig misleidende en agressieve handelswijzen op na. Vaak verliezen mensen veel geld.

Dat geldt ook voor mensen die bij buitenlandse aanbieders beleggen in cfd’s (contracts for difference), zeer risicovolle, speculatieve beleggingen. Het is voor particuliere beleggers vaak erg lastig om verloren geld door malafide partijen terug te krijgen. Toch deden Nederlandse rechters in 2021 vier keer uitspraak in zaken die waren aangespannen door beleggers die veel geld verloren hadden met het handelen in cfd’s. Alle keren was de uitspraak dat de gedupeerden hun inleg moesten terugkrijgen. De rechters meenden dat sprake was van oneerlijke handelspraktijken.

Met deze jurisprudentie hebben gedupeerde beleggers meer kans om verloren geld bij malafide buitenlandse aanbieders via de rechter terug te eisen. Maar ook al behoort een gang naar de Nederlandse rechter tot de mogelijkheden, dat is niet gratis. Het is dus beter om te voorkomen dat je als belegger veel geld verliest. De AFM raadt particulieren daarom aan niet te reageren op advertenties of telefoontjes van mogelijk dubieuze aanbieders en om toenaderingspogingen te melden bij de AFM.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.