Ads Top

'Zelfs rommel verkoopt op de huidige financiële markten als warme broodjes'

In een artikel van De Telegraaf legt hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics Mary Pieterse-Bloem uit hoe zelfs rommelobligaties met negatieve rentestanden worden verkocht.

Zelfs Pieterse-Bloem, een doorgewinterde professional op het gebied van financiële markten, staat versteld van de huidige situatie rondom de zogeheten rommelobligaties (junk bonds). Dit zijn obligaties die historisch gezien slechts werden verkocht tegen de belofte dat ze een hoog rentepercentage zouden opleveren, vanwege hun slechte beoordelingen. Deze obligaties worden nu echter verkocht tegen negatieve rentestanden: je moet ervoor betalen om erin te kunnen investeren.

De verklaring hiervan ligt bij de centrale banken, zo geeft Pieterse-Bloem aan. Omdat centrale banken de markt van bedrijfsobligaties in zijn gestapt is bijna al het risico verdwenen, wat inhoudt dat de beloning voor het kopen van dergelijke obligaties niet meer zo hoog hoeft te zijn als eerst. Pieterse-Bloem: 'Omdat zij inmiddels ook zulk laag gewaardeerd schuldpapier van bedrijven kopen, denken beleggers: ook al is een junk bond misschien risicovoller, er hangt een enorm sterk veiligheidsnet onder dat de centrale banken hebben gespannen. Die zullen ons altijd redden. En het aantal faillissement van bedrijven is ook nog extreem laag - dankzij die steun. Dat leidt tot zulke negatieve rentes'.

Omdat iedereen investeert in rommelobligaties, vloeien deze middelen niet naar andere projecten die zeer positieve effecten hebben, benoemt Pieterse-Bloem. 'Het effect [van deze slechte bedrijven die zichzelf herfinancieren] is dat geld dat naar deze zieltogende bedrijven gaat, niet wordt geïnvesteerd in slimme technologie van start-ups die in kunstmatige intelligentie of big data grote stappen kunnen zetten. Fnuikend voor vernieuwing, en niet goed voor onze economie'.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.