Ads Top

'Dagvaarding Reiswerk pensioenen kan leiden tot hausse aan claims'

Een unieke rechtszaak tegen pensioenfondsen PGB en Reiswerk Pensioenen om de ingestelde extreme pensioenkortingen van tien tot bijna twintig procent terug te krijgen, kan tot grote vertragingen leiden bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Deze kwestie komt vanavond aan bod in het programma Kassa.

Mogelijk kan straks iedereen die te maken heeft gehad met een pensioenverlaging, of hiermee te maken krijgt, compensatie vragen aan de rechter. Het omzetten van pensioenovereenkomsten naar het nieuwe stelsel kan door deze zaak ook in gevaar komen. Dat heeft hoogleraar pensioenrecht en advocaat Hans van Meerten verteld aan Kassa.

In zijn dagvaarding waaraan hij momenteel de laatste hand legt, betoogt hij dat pensioenrechten eigendomsrechten zijn waaraan je niet mag morrelen zonder toestemming van het individu. Zeker niet als mensen met een disproportionele verlaging van hun pensioenrechten te maken krijgen, zoals de deelnemers van Reiswerk Pensioenen. De advocaat baseert zich hierbij op uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie en het Europees Hof voor de Rechten van de mens.

De verwachting is dat de nieuwe Pensioenwet ingaat vanaf 1 januari 2023. Op uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen klaar zijn voor de nieuwe regels voor pensioen. Geleidelijk moeten in die periode de rechten worden overgezet.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.