Ads Top

Politie start campagne rond geldezels

Om illegaal verkregen geld wit te wassen maken cybercriminelen vaak gebruik van zogenoemde geldezels. Die personen stellen hun bankrekening beschikbaar voor fraude. Dat is strafbaar en kan verstrekkende gevolgen hebben. De politie ziet dat steeds vaker dat money mules, ook wel geldezels of katvangers genoemd, worden geronseld door cybercriminelen.

Het is een groeiend probleem, omdat money mules de schakel zijn waardoor cybercriminelen geld in handen krijgen in de fysieke wereld. Bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruiken de daders bankrekeningen van anderen. Dat doen ze door pinpassen te kopen, in veel gevallen van kwetsbare jongeren. Zo blijven de criminelen zelf uit het zicht van politie en justitie.

Criminelen proberen money mules op een sluwe manier te strikken. Dit gebeurt onderweg naar school of studie, in het OV, op straat, maar ook op een feestje, in sportclubs of via social media of online advertenties. Iedereen kan een money mule worden, maar we zien in onze onderzoeken terug dat het vaak jongeren en jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar betreft. Het komt ook voor dat criminelen doelbewust mensen zoeken die kwetsbaar(der) zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking hebben.

Per 20 september is in samenwerking met de gezamenlijke banken (Veilig Bankieren) een preventiecampagne gestart: Mijn scam, jouw probleem! Op zeven grotere NS-stations in Nederland laat men video zien hoe jongeren  worden geronseld.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.