Ads Top

Overheidsinvesteringen in Dutch Venture Initiative leveren vijfvoud aan risicokapitaal op voor ondernemers

De investeringsfondsen Dutch Venture Initiative I en II (DVI) hebben het afgelopen jaar 166 miljoen euro aan durfkapitaal geïnvesteerd in 67 innovatieve ondernemers.

Sinds 2013 is voor elke euro die de Nederlandse overheid in DVI investeert 5 euro risicokapitaal bij Nederlandse bedrijven terechtgekomen. Dit wordt gemeld bij het jaarverslag van DVI.

De twee DVI-fondsen zijn gevuld met geld van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het Europese Investeringsfonds (EIF) en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en worden uitgevoerd door EIF. De fondsen investeren in andere risicokapitaalfondsen zodat via die investeringsfondsen de beschikbare hoeveelheid kapitaal voor Nederlandse ondernemers vergroot wordt.

Sinds de start van DVI in 2013 is er in totaal via 27 fondsen 701 miljoen euro geïnvesteerd in 150 Nederlandse bedrijven, die met name actief zijn in tech en in life sciences and health. Alle bijdragen uit door DVI gesteunde fondsen tellen op tot 4 miljard euro.

Voorbeelden van gesteunde bedrijven zijn Mimetas en VarmX. Mimetas ontwikkelde de organ on a chip, miniatuurorgaantjes van menselijk weefsel waar medicijnen snel en veilig op getest kunnen worden. VarmX heeft een medicijn uitgevonden waarmee ernstige bloedingen voorkomen en gestopt kunnen worden bij mensen die bloedverdunners slikken.
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.