Ads Top

Hof Den Haag wil strafrechtelijke vervolging ex-topman Hamers ING

Het Gerechtshof in Den Haag wil dat het Openbaar Ministerie voormalig ING-topman Ralph Hamers strafrechtelijk vervolgt. In 2018 trof ING vanwege een falend anti-witwasbeleid een schikking van 775 miljoen euro met het OM waarbij Hamers buiten schot bleef.

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie SOBI vroeg het Gerechtshof het OM te dwingen om Ralph Hamers (sinds september CEO van de Zwitserse bank UBS) alsnog strafrechtelijk te vervolgen. Lakeman vindt de strafvervolging een goede ontwikkeling voor de Europese financiële wereld.

Het Hof acht het van belang ‘dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan verboden gedragingen. De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd.’

Volgens Lakeman en zijn raadsman Gabriel Meijers blijkt uit getuigenverhoren die de FIOD over de ING-zaak hield dat er sinds Hamers in 2014 CEO van de bank werd enorme en uiterst schadelijk gebleken bezuinigingen op de anti-witwasafdeling zijn doorgevoerd. Hamers negeerde waarschuwingen van onder anderen zijn Chief Risk Officer waardoor het pad voor de toestroom van lucratieve doch criminele klanten werd geëffend, aldus de SOBI-voorzitter.

Eén van de door de FIOD ondervraagde getuigen zei dat binnen ING kritiek op de bezuinigingen in de kiem werd gesmoord en dat de noodzaak van compliance met de mond werd beleden, maar niet tijdig werd omgezet in daden. De top van de bank had meer oog voor de winst dan voor compliance.
Onder verantwoordelijkheid van Hamers is sterk bezuinigd op bijvoorbeeld het aantal alerts bij mogelijk verdachte transacties. Het systeem dat ING hanteerde om misstanden te monitoren werd bewust ingesteld op maximaal drie gevallen per dag. Verder ontbrak het door de bezuinigingen aan voldoende gekwalificeerd personeel. Zowel intern als extern (door De Nederlandse Bank en Europese Centrale Bank) is ING herhaaldelijk schriftelijk gewaarschuwd.

Medewerkers van de door bezuinigingen getroffen anti-witwasafdeling van ING beklaagden zich er over dat tot op het hoogste niveau nauwelijks belangstelling voor hun werk bestond. Ook stelden zij dat hun afdeling mede door onvoldoende investeringen in kwaliteit en personele capaciteit zelfs ten onder dreigde te gaan.

Volgens Pieter Lakeman verzon Hamers bij het strafrechtelijk onderzoek uitvluchten om aan zijn verantwoordelijkheid als CEO te ontkomen. De SOBI-voorzitter beschouwt hem als ‘feitelijke leidinggever aan de door ING Bank verrichte verboden gedragingen’ en verwijt hem dat hij zelfs alarmerende waarschuwingen vanuit zijn eigen Raad van Bestuur negeerde.

1 opmerking:

 1. Vraag een lening aan bij NOVA GLOBAL FINANCE tegen een rentepercentage van 3%.

  Of u nu uw levensstijl een boost wilt geven of u heeft een onverwachte uitgave, een lening van NOVA GLOBAL FINANCE is de kosteneffectieve manier om dit te realiseren.

  Nova Global Finances is flexibel: u kunt tot 10 miljoen euro lenen, met een geschikte aflossingsperiode van 1 tot 30 jaar. Wij bieden een uitgebreid assortiment persoonlijke leningen, zakelijke leningen, woningkredieten en schuldconsolidatieleningen die kunnen worden aangepast aan uw veranderende behoeften en omstandigheden tegen een rentepercentage van 3%.

  Wat je krijgt:
   Onmiddellijke toegang tot uw geld na goedkeuring
   Concurrerende rentetarieven
   Flexibele terugbetalingsvoorwaarden
   De mogelijkheid om uw lening sneller af te betalen (extra betalingen verminderen het kapitaalbedrag van de lening)
   Gemakkelijke goedkeuring als u extra geld nodig heeft
   U kunt op uw eigen geschikte plaats en tijd een lening aanvragen

  Hoe toe te passen:
  Een lening aanvragen is snel en eenvoudig! Bedrijven of particulieren die geïnteresseerd zijn in het aanvragen van een lening bij Nova Global Finances en die meer informatie nodig hebben over HOE AANMELDEN, moeten EEN E-MAIL STUUREN naar (novaglobalfinances@gmail.com) OF contact opnemen met Camilla Karlsen op whatsApp: +31642117819 voor meer informatie en mondelinge briefings. Algemene voorwaarden zijn van toepassing.

  Camilla Karlsen
  Senior leningmanager

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.