Ads Top

AFM: Aanbieders verzilverhypotheken moeten productontwikkeling verbeteren

Aanbieders van verzilverhypotheken moeten de productontwikkeling verbeteren, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek. Hoewel het product in een groeiende behoefte voorziet, bestaat het risico dat kwetsbare huiseigenaren erdoor in de problemen komen.

Huiseigenaren hebben in toenemende mate de behoefte om de overwaarde op hun huis te verzilveren. Met een verzilverhypotheek, ook wel opeethypotheek genoemd, kunnen zij de overwaarde op hun huis gebruiken door deze te lenen bij een hypotheekverstrekker. Een verzilverhypotheek wordt bijvoorbeeld gebruikt als pensioenaanvulling. De AFM ziet dat de verzilverhypotheek kan voorzien in een behoefte.

De kenmerken van verzilverhypotheken en de mogelijke kwetsbaarheid van de doorgaans oudere doelgroep, maken het complexe en impactvolle producten. Verzilverhypotheken verschillen onderling bovendien sterk. Voor consumenten kan het lastig zijn om de kenmerken en de langetermijnconsequenties ervan te doorgronden. Er kleven ook risico’s aan, zoals de kans op een restschuld of de noodzaak om gedwongen te moeten verhuizen.
Juist daarom is het van belang dat aanbieders extra zorgvuldig deze producten ontwikkelen. Als dit niet het geval is, bestaat de kans dat het product nu of in de toekomst niet aansluit bij de situatie van consumenten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.