Ads Top

CBS: Vermogens van huishoudens leveren steeds meer inkomen op

In 2019 bedroeg het inkomen uit vermogen gemiddeld 5 procent van het bruto-inkomen van huishoudens, tegen 2 procent in 2011. Het inkomen uit vermogen is in het afgelopen decennium toegenomen door stijgende inkomsten uit de eigen woning en steeds verder dalende hypotheekrentes. Dit blijkt uit de nieuwste CBS-cijfers over de inkomens van Nederlandse huishoudens.

Het bruto-inkomen van huishoudens bestaat in hoofdlijnen uit inkomen uit werk, inkomen uit vermogen en uitkeringen, pensioenen en toeslagen. In 2019 bedroeg het bruto-inkomen van huishoudens gemiddeld 72 duizend euro met daarin 3,7 duizend euro aan inkomen uit vermogen. Voor bijna 108 duizend personen in ruim 61 duizend huishoudens was inkomen uit vermogen de voornaamste inkomensbron.

Het totale inkomen uit vermogen van alle particuliere huishoudens in Nederland steeg van 9 miljard euro in 2011 naar 29 miljard euro in 2019 (lopende prijzen). Van het totale inkomen uit vermogen in 2019 werd 67 procent verdiend door de 10 procent huishoudens met de hoogste vermogens, wat neerkomt op gemiddeld 25 duizend euro aan inkomen uit vermogen per huishouden. Er waren 40 duizend huishoudens met minstens 100 duizend euro aan inkomen uit vermogen in 2019. De 50 procent huishoudens met de laagste vermogens verdienden gemiddeld minder dan 50 euro aan inkomen uit vermogen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.