Ads Top

41 procent Nederlanders wil van het eigen risico af in ruil voor een hogere premie

Als het eigen risico wordt afgeschaft, wil 41 procent van de Nederlanders een hogere zorgpremie betalen, in 2017 was dat nog maar 29 procent. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

De groep die het eigen risico liever behoudt dan dat zij een hogere premie voor de zorgverzekering moeten betalen is vaak jonger dan 65. Deze groep maakt dan ook minder vaak aanspraak op het eigen risico. Daarnaast kiezen zij vaker voor een hoger eigen risico, waardoor ze maandelijks korting krijgen op de zorgpremie. Vooral gepensioneerden en 65-plussers zeggen van het eigen risico af te willen in ruil voor een hogere premie. Deze groep kiest al vaak voor het laagste verplichte eigen risico van 385 euro, maar geeft ook aan dit bedrag vaak helemaal op te maken.

Omdat velen de betaling van het eigen risico niet in een keer kunnen voldoen, is het ook mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen. Het eigen risico wordt dan opgedeeld en maandelijks bij de zorgpremie geteld. Als later blijkt dat je het eigen risico niet helemaal opmaakt, dan krijg je het niet gebruikte voorschot terug. 34 procent van de Nederlanders heeft in 2020 hun eigen risico in termijnen betaald. Ook voor gemaakte zorgkosten binnen het eigen risico die je op dat moment moeilijk kunt missen, kun je achteraf een betalingsregeling aanvragen. 16 procent van de Nederlanders heeft in 2020 een betalingsregeling aangevraagd voor gemaakte zorgkosten die binnen het eigen risico vielen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.