Ads Top

DNB: Contant geld moet goed bereikbaar en bruikbaar blijven

Een nieuwe DNB-studie concludeert dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Wel staat de noodzakelijke infrastructuur onder druk wat negatieve gevolgen voor de bereikbaarheid en de acceptatie van contant geld kan hebben. DNB geeft daarom opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar en advies over de chartale infrastructuur voor de middellange termijn.

Het gebruik van contant geld aan de kassa daalt al jaren. Lag dat acht jaar geleden nog op 60 procent, vorig jaar was dat gedaald naar 32 procent en dit jaar, deels door een reactie op de coronacrisis, versneld gedaald naar ruim 20 procent in oktober 2020. Ondanks de daling blijft het van belang dat contant geld breed geaccepteerd wordt in winkels en bij de overheid en dat het aantal geldautomaten niet verder afneemt.

Door zijn specifieke eigenschappen is contant geld voor veel mensen een nuttig betaalmiddel en soms zelfs de enige manier om zelfstandig te kunnen betalen. Voor veel mensen is contant geld het best bruikbare betaalmiddel, ook omdat je er niet meer van kunt uitgeven dan je bij je hebt. Het dalende gebruik van contant geld aan de kassa mag daarom niet leiden tot verslechtering van de acceptatie ervan door winkels en overheidsorganisaties. Dat contant geld minder wordt gebruikt om mee te betalen was tot voor kort vooral een keuze van de burger, maar die wordt steeds vaker gedwongen te pinnen omdat sommige winkeliers geen contant geld accepteren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.