Ads Top

'ABN Amro zet zakelijke klant klem met woekerrente'

Ondernemers die bankieren bij ABN Amro zijn in de problemen gekomen door torenhoge rentes die zij betalen over hun zakelijke krediet. Het lukt hen veelal niet om aan hun renteverplichtingen te voldoen waardoor ze in de schuldhulpverlening terechtkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa.

Terwijl de marktrente vanaf 2008 daalde als gevolg van de economische crisis, draaide ABN Amro de duimschroeven aan bij ondernemers met een zakelijk krediet door de rente te verhogen.

Ondernemers die bankieren bij ABN Amro hebben variabele rentes betaald die oplopen tot ruim 11 procent. Terwijl zij hadden mogen verwachten dat de rente omlaag ging. Ondernemers hebben hierdoor duizenden euro’s teveel aan rente betaald.

Ondernemers met een geschil over oudere overeenkomsten kunnen echter niet terecht bij het Kifid voor laagdrempelige geschillenbeslechting. Dat komt omdat de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering pas in juli 2018 in werking is getreden. Daardoor zijn deze mensen die al in de schulden zitten en teruglopende inkomsten hebben als gevolg van de coronacrisis aangewezen op een onbetaalbare gang naar de rechter, aldus Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen.

ABN Amro geeft in een reactie aan dat het ondernemers vrij staat om het krediet af te lossen of om over te stappen als zij niet tevreden zijn. Ook zouden consumptieve kredieten onvergelijkbaar zijn met zakelijke kredieten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.