Ads Top

'Verzekeraars schimmig over postcodepremies'

Autoverzekeraars Generali en Reaal zijn onduidelijk over de data waarop ze hun premies baseren. Die verschillen bij hen per huisnummer en zelfs huisnummertoevoeging. De Consumentenbond vindt dat onbegrijpelijk en wil openheid.

Een verzekerde woonachtig in de Rotterdamse Noorwitsstraat betaalt bij Generali voor een allriskpolis 224 euro méér dan zijn buurman met hetzelfde profiel: een verschil van 40 procent. Op een adres in Amsterdam scheelt een huisnummertoevoeging 218 euro in premie. Reaal berekent eveneens verschillende premies binnen hetzelfde pand: een verzekerde betaalt op een adres in Rotterdam 210 euro meer dan zijn onderbuurman. Dit blijkt uit een onderzoek voor de Geldgids van de Consumentenbond naar cascopremies voor 20.000 adressen.

Verzekeraars baseren hun premies op eigen schadecijfers en kans op diefstal, ongevallen en schade veroorzaakt door het weer. Daarnaast wegen risicoprofielen en data-analyses steeds vaker mee bij premies. Die data kunnen verzekeraars inkopen bij bedrijven als Infofolio en Experian. Bedrijven mogen volgens de Wet bescherming persoonsgegevens geen besluiten nemen op basis van enkel data-analyses. Ook moeten ze hun premies kunnen uitleggen.

Generali en Reaal zijn de enige die differentiëren op huisnummer. Andere verzekeraars delen Nederland in in een aantal regio’s, uiteenlopend van 5 (De Goudse) tot 11 (Bovag) en postcodes. Allianz, InShared, Allsecur en Route Mobiel spannen de kroon met 7000 verschillende premies voor 10.000 postcodes.

Gemiddeld is de automobilist het goedkoopst uit in Friesland met een gemiddelde jaarpremie van ruim 500 euro, het duurst in Zuid Holland: 643 euro per jaar. Spekkopers zijn de bewoners in het Groningse dorp Opende waar de premie in het onderzoek op 471 euro per jaar komt. De pechvogels wonen in de Rotterdamse wijk Feijenoord, zij betalen op een bepaalde postcode 885 euro per jaar.

Reaal heeft aan de Consumentenbond laten weten in 2018 te stoppen met het huisnummerbeleid.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.