Ads Top

Kopers klem door trage afhandeling hypotheken

Bijna een kwart van de huizenkopers dreigde het afgelopen jaar hun droomhuis mis te lopen en hing een forse boete van tien procent van de aankoopsom boven het hoofd. Dat kwam doordat de bank hun hypotheek niet op tijd rond kreeg. Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk die Kassa opvroeg.

Het gaat om tienduizenden huizenkopers. Het lukte hen niet een hypotheek af te sluiten binnen de gemiddelde termijn van het voorbehoud financiering van zes weken. Binnen deze termijn kunnen huizenkopers onder voorwaarden kosteloos van de koop afzien.

"Maar hiervoor heb je wel een afwijzingsbrief nodig van de bank en die krijg je niet als de hypotheekaanvraag nog loopt, bijvoorbeeld omdat de bank aanvullende documenten van de klant nodig heeft om zijn financiële situatie goed in te schatten", legt directeur Jeroen Wolfsen van MoneyWise, een vergelijkingssite voor financiële producten uit.

Je zult dan uitstel moeten aanvragen bij de verkoper om de financiering rond te krijgen. Maar het is volgens Wolfsen de vraag of hij hierin mee gaat. ,,Als een verkoper weet dat er veel vraag is naar zijn huis, kan het interessant zijn om zijn poot zijn stijf te houden. Misschien kan hij en tien procent binnen halen en het huis alsnog verkopen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.